Je bent hier
Home Passend onderwijs Ik heb dyslexie, waar heb ik recht op?

Informatie

Passend onderwijs

?

Ik heb dyslexie, waar heb ik recht op?

Sinds de wet Passend Onderwijs is ingevoerd, zijn alle scholen verplicht jou te ondersteunen wanneer jij dat nodig hebt. Ook dyslexie valt onder deze regeling!

Waaruit die ondersteuning bestaat en hoe dat er in de praktijk uitziet verschilt per school. De hulp varieert van alleen extra tijd bij toetsen en examens tot intensieve begeleiding. Andere aanpassingen zijn ook mogelijk, maar dan moeten deze wel in de deskundigenverklaring genoemd worden. Denk hierbij aan een vergroting van de tekst of een digitale tekst voor spraaksynthese.

Als je bij je eindexamens ook gebruik wilt maken van deze aanpassingen, dan moet de school dit doorgeven aan de Inspectie van het Onderwijs. Ook moet de school dan voor 1 november bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aangepast examen aanvragen.

Let op: je kunt tijdens het centrale eindexamen alleen gebruik maken van aanpassingen waar je eerder al op school mee gewerkt hebt! Niet alle scholen weten dat ze de aanpassingen voor het eindexamen aan moeten vragen. Het is dus slim om bij jou op school na te vragen of dit gebeurd is!

Wil je meer weten over passend onderwijs? Kijk dan ook eens naar  deze veelgestelde vraag.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS