Hoezo LAKS?

Wij zetten ons in voor het belang van alle – ongeveer een miljoen – middelbare scholieren in Nederland. Van het praktijkonderwijs tot aan het gymnasium én voor de scholieren in het volwassenonderwijs. Wij laten de stem van scholieren horen in de politiek, de media en op middelbare scholen.

Wij ondersteunen leerlingen op verschillende manieren

We geven trainingen aan leerlingenraden en scholieren in de MR (medezeggenschapsraad) en organiseren regelmatig themadagen over interessante onderwerpen met toffe sprekers. Zo helpen we jou als leerling met het uitvoeren van je plannen op school. En kun je met je vragen en klachten over het onderwijs of over je school altijd bij ons terecht.

En speciaal voor alle examenkandidaten is er natuurlijk de eindexamenklachtenlijn!

LAKS-bestuur, iets voor jou?

Wil jij je als scholier een jaar lang inzetten voor het beste onderwijs voor alle leerlingen in Nederland? Dat kan! Elk jaar kun je in januari solliciteren voor het LAKS-bestuur. Als je meer wil weten over wat een bestuursjaar inhoudt, check  de pagina bestuursjaar doen. Interesse? Houd ook onze website in de gaten om te kijken wanneer precies de sollicitaties opengaan! 

Kijk voor meer informatie over de verschillende functies op de pagina over de bestuursleden.

Geen bestuur, maar wel actief worden?

Het LAKS bestaat uit veel meer actieve scholieren dan het bestuur alleen. En gelukkig maar! Wij zouden niet kunnen functioneren zonder onze actieve achterban. Ook de leden zorgen ervoor dat het LAKS draaiende blijft. Ook actief worden? Er zijn verschillende commissies waarbinnen je zou kunnen werken, of panels waar je naartoe kunt gaan. Lees hier meer!

Bestuur

Wie zitten er in het LAKS bestuur en wat doen zij?

Meer lezen

Vereniging

Alles over het LAKS als vereniging.

Meer lezen

Organisatie

Het LAKS doet haar werk niet alleen! Hier lees je door wie het LAKS ondersteund wordt.

Meer lezen

Standpunten en visie

Wat vindt het LAKS over verschillende onderwerpen? Hier kun je onze standpunten en visie vinden.

Meer lezen

Veel van de regels waar je als leerling op school mee te maken krijgt, zijn per school geregeld. Dit betekent dat er niet altijd landelijke wetten zijn die zeggen wat je rechten en plichten zijn.

A Achterban: De groep mensen die je vertegenwoordigt en die jou steunen. Als leerlinggeleding in de medezeggenschapsraad zijn alle scholieren op jouw school je achterban. Activeren: Het oproepen van je achterban, de leerlingen, om zich

Elke middelbare school in Nederland heeft een leerlingenstatuut. Een leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en de plichten van leerlingen op die school. In een goed leerlingenstatuut staat beschreven wat je van je docenten

Meer weten over wat we doen?

Check het hier!