Scholierencongressen

Elk jaar organiseert het LAKS speciaal voor middelbare scholieren een reeks congressen over een belangrijk thema in het onderwijs. Normaal gesproken reizen we door heel Nederland om de congressen dichtbij onze leden te brengen: van Zeeland tot Overijssel en van Limburg tot Groningen. Vorig jaar hebben we één congres online georganiseerd, vanwege corona, zodat iedereen die dat wil erbij kon zijn. De data en locaties van dit schooljaar worden nog bekend gemaakt! 

Het thema van het afgelopen schooljaar was ‘Basisvaardigheden op orde?!

‘De basisvaardigheden zijn, onder talrijke aantallen scholieren die onderdeel uitmaken van het funderend onderwijs, simpelweg ontoereikend.’ Begrijpelijke taal? Niet echt nee.  

Je hebt het misschien al eens gehoord in het nieuws of via het LAKS: de basisvaardigheden onder scholieren zijn niet op orde. Het woord zegt het al: vaardigheden die volgens velen de basis vormen tijdens je schooltijd. Maar wat zijn nu eigenlijk basisvaardigheden? Wat is er dan niet op orde in het onderwijs? En niet onbelangrijk: hoe lossen we dit probleem op? Worden leerlingen hierbij betrokken? Afgelopen schooljaar hebben we samen een antwoord proberen te vinden op deze vragen, bij de LAKS-scholierencongressen. Hier hebben we een rapport over geschreven: 2022: Basisvaardigheden

Dit schooljaar zal het LAKS ook weer scholierencongressen organiseren. Het bestuur is druk bezig met een nieuw onderwerp bedenken waarover ze jullie mening nodig hebben! Na afloop van de congressen schrijft het LAKS altijd een rapport over de bevindingen.

Lijkt het jou leuk om mee te praten over een onderwerp, en een gezellige middag te hebben met scholieren uit jouw regio? Houd dan de website en onze socials (@LAKSstagram) in de gaten. Je kan je inschrijven zodra de data en locaties bekend zijn! Iedere middelbare scholier is welkom!

Heb je vragen over de scholierencongressen, of heb je suggesties voor onderwerpen waar je graag over wilt meepraten, neem dan contact op met onze secretaris Fien Gaillard door een appje te sturen naar +31 6 15960102 of een e-mail te sturen fien@laks.nl.

Tip: vraag aan je school of zij je reiskosten willen vergoeden. Wanneer dit niet lukt en de reiskosten net iets te veel zijn, kun je altijd een appje sturen.

Eerdere edities scholierencongressen

2022: Basisvaardigheden

2021: Taboes

2020: Prestatiedruk

2019: Kansenongelijkheid

2018: Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)

2017: Toetsen

2016: Maatwerk

2015: Curriculum en Digitalisering

Vaker meepraten bij LAKS?

Check hier de activiteiten!