Scholierencongressen

Elk jaar organiseert het LAKS speciaal voor middelbare scholieren een reeks congressen over een belangrijk thema in het onderwijs. Normaal gesproken reizen we door heel Nederland om de congressen dichtbij onze leden te brengen: van Zeeland tot Overijssel en van Limburg tot Groningen. Vanwege de coronacrisis organiseren we dit jaar ook één congres online, zodat iedereen die dat wil erbij kan zijn. Daarnaast gaan we ook dit jaar weer naar verschillende steden toe! Uiteraard zolang de dan geldende coronaregels het toelaten.

Het thema van het dit schooljaar is ‘Basisvaardigheden op orde?!

‘De basisvaardigheden zijn, onder talrijke aantallen scholieren die onderdeel uitmaken van het funderend onderwijs, simpelweg ontoereikend.’ Begrijpelijke taal? Niet echt nee.  

Je hebt het misschien al eens gehoord in het nieuws of via het LAKS: de basisvaardigheden onder scholieren zijn niet op orde. Het woord zegt het al: vaardigheden die volgens velen de basis vormen tijdens je schooltijd. Maar wat zijn nu eigenlijk basisvaardigheden? Wat is er dan niet op orde in het onderwijs? En niet onbelangrijk: hoe lossen we dit probleem op? Worden leerlingen hierbij betrokken? Op al deze vragen proberen wij samen een antwoord te vinden, bij de LAKS-scholierencongressen.  Na afloop van de congressen zal het LAKS een rapport schrijven over de bevindingen. Lijkt jou het leuk om mee te praten over dit onderwerp, en een gezellige middag te hebben met scholieren uit jouw regio? Meld je dan nu aan voor het scholierencongres in jouw provincie, of sluit aan bij onze online bijeenkomst! 

Aanmelden kan via deze link, en neem vooral al je vrienden mee; iedere middelbare scholier is welkom! 

Je kan je aanmelden voor een van de volgende congressen: 

  • 4 maart: Arnhem (Gelderland)
  • 8 maart: online (leerlingen uit alle provincies zijn welkom)
  • 9 maart: Maastricht (Limburg)
  • 18 maart: Utrecht (Utrecht)

Heb je vragen over de scholierencongressen, neem dan contact op met onze secretaris Skye van den IJssel door een appje te sturen naar +31 6 15960102 of een e-mail te sturen skye@laks.nl.

Tip: vraag aan je school of zij je reiskosten willen vergoeden. Wanneer dit niet lukt en de reiskosten net iets te veel zijn, kun je altijd een appje sturen.

Eerdere edities scholierencongressen

2021: Taboes

2020: Prestatiedruk

2019: Kansenongelijkheid

2018: Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)

2017: Toetsen

2016: Maatwerk

2015: Curriculum en Digitalisering

Vaker meepraten bij LAKS?

Check hier de activiteiten!