Je bent hier
Home ProjectWelzijn van leerlingen: onderzoek en tips

Welzijn van leerlingen: onderzoek en tips

Leerlingenwelzijn in coronatijd

Het LAKS heeft zich altijd al bekommerd om het welzijn van leerlingen op de middelbare school. Tijdens de coronacrisis is hier extra veel aandacht naartoe gegaan, omdat veel leerlingen het moeilijk leken te hebben in deze tijd met onzekerheid, schoolsluitingen, en lockdowns. Voor het LAKS is het erg belangrijk dat leerlingen op school kunnen praten over hun problemen of zorgen. Daarom voerde het LAKS vorig jaar bijvoorbeeld ook een onderzoek uit naar vertrouwensbanden op scholen. Daarnaast heeft het LAKS, in samenwerking met CJP, zeven maanden lang onderzoek gedaan naar het welzijn van leerlingen in coronatijd. Hieronder lees je hier meer over!

Ben je op zoek naar tips voor hulp bij een bepaald probleem of bij een vraag? Scroll dan even naar beneden, daar vind je een uitgebreide lijst. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met ons op.

Wekelijkse vragenlijsten over leerlingenwelzijn

In de periode juni-december 2021 heeft het LAKS in samenwerking met CJP enquête-onderzoek gedaan naar het welzijn van leerlingen in coronatijd. De reden hiervoor was dat het LAKS ook veel signalen kreeg dat veel leerlingen het lastig hadden in de coronatijd, bijvoorbeeld door de sluiting van scholen, lockdowns, algemene onzekerheid en stress over toetsen en (eind)examens. Reden genoeg om eens te onderzoeken hoe het nu écht gaat met leerlingen. Samen met CJP hebben we wekelijkse vragenlijsten uitgezet onder middelbare scholieren.

Infographics leerlingenwelzijn

De resultaten per maand en de eindrapportage van alle maanden kun je hieronder vinden.

Leerlingenwelzijn juni

Leerlingenwelzijn juli

Leerlingenwelzijn augustus

Leerlingenwelzijn september

Leerlingenwelzijn oktober

Leerlingenwelzijn november

Leerlingenwelzijn december

Leerlingenwelzijn juni – december

Zit je ergens mee? Praat erover!

Het LAKS vindt het belangrijk dat het goed gaat met leerlingen en heeft daarom het welzijn van leerlingen hoog op de agenda staan. We vinden het belangrijk dat leerlingen goed in hun vel zitten, want hoe iemand zich voelt kan grote invloed hebben op iemands ontwikkeling. Sinds twee jaar moeten leerlingen bovendien ook nog eens leren omgaan met de coronacrisis, wat invloed heeft op het welzijn van jongeren. Soms kan het helpen om met iemand te praten over hoe jij je voelt. Dat kan natuurlijk met je vrienden of met je ouders/voogd of andere familieleden, of op school met jouw mentor, een fijne docent of met de vertrouwenspersoon. Soms wil je je verhaal echter liever bij een ‘onbekende’ kwijt. Daarom geeft het LAKS hieronder een aantal opties waar jij je verhaal kwijt kan, vragen kunt stellen en/of tips kunt krijgen.

Vind hier de geschikte plek om je verhaal te delen of je vraag te stellen

Maatschappelijke thema’s onder jongeren bespreken op school doormiddel van filmeducatie?

Voel je je eenzaam en wil je daar graag met iemand over praten?

Ervaar je veel stress en wil je daar met iemand over praten?

Zit je met sombere en/of depressieve gevoelens of angst? Check de volgende websites.

Heb je vragen over gender en seksualiteit en wil je daar graag met iemand over praten?

Is eten voor jou iets wat niet vanzelfsprekend is, of heb je een vertekend lichaamsbeeld van je zelf?

Word je (online) gepest of heb je te maken met (online) (seksueel) misbruik en wil je daarover praten?

Heb je te maken (gehad) met seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag?

Zit je in een onveilige thuissituatie en wil je er graag over praten? Of ken je iemand met een moeilijke thuissituatie en weet je niet zo goed hoe je die persoon kan helpen?

Heb jij een ouder met psychische problemen en wil je hier graag over praten?

Of heb je moeite met je ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn?

Zijn alcohol, drugs of een andere verslaving een probleem voor jou of iemand in je omgeving?

Heb je zorgen vanwege corona en wil je daar met iemand over praten?

Zit tussen bovenstaande opties niets waar jij je in kan vinden? Neem dan contact op met een van onderstaande organisaties:

Uiteraard is de huisarts bellen ook altijd een optie. Jouw huisarts kent jou vaak het beste en kan dus ook samen met jou kijken wat vervolgstappen voor een oplossing kunnen zijn. Bovendien kun je in vertrouwen bij de huisarts (of praktijkondersteuner) terecht en hoef je hiervoor aan niemand toestemming te vragen.

Contact met het LAKS

Natuurlijk mag je ons ook altijd bellen en zullen we je vervolgens naar de juiste instantie(s) proberen te helpen. Heb je vragen over schoolregels of toetsen/examens of andere dingen die met school te maken hebben? Neem dan sowieso contact op met het LAKS!

Deel dit bericht
DELEN: