Leerlingenraad en lidmaatschap LAKS

Als individuele scholier kun je geen lid van het LAKS worden, want onze leden zijn de leerlingenraden van verschillende scholen in Nederland. Op deze pagina lees je alles over wat we voor onze leden doen en hoe je lid kunt worden met je leerlingenraad.
Belangrijk om te weten is wel dat alle scholieren altijd welkom zijn bij alle activiteiten van het LAKS, ook niet-leden!

Wat doen we voor onze leden?

Wij ondersteunen onze leden zoveel mogelijk in alles wat erbij komt kijken als je een leerlingenraad wilt opzetten, actief houden, laten ontwikkelen of inspiratie wilt laten opdoen bij andere scholen. Dit doen we door langs te komen op je school en een op maat gemaakte cursus te geven, maar we organiseren ook geregeld themadagen en landelijke cursusdagen om leerlingenraden te ondersteunen.

Het LAKS is dé plaats waar scholieren die op hun school actief zijn elkaar ontmoeten. Juist de uitwisseling met andere scholieren maken onze activiteiten altijd ontzettend leerzaam, leuk en gezellig. De leerlingenraden die naar onze activiteiten komen (en zelfs docenten en schoolleiders!), zijn altijd erg gecharmeerd van het LAKS en wat we samen voor elkaar krijgen. En daar zijn we best trots op!

Wat krijg je als lid van het LAKS?

–>  10 euro korting op de tweedaagse MR-trainingen (3 scholieren per school per jaar);

–>  een leerlingenraadtraining voor jouw hele leerlingenraad op jouw school;

–>  volledig stemrecht op de ledenvergaderingen van het LAKS;

–>  hulp van het LAKS bij al je vragen over je leerlingenraad.

Het lidmaatschap kost € 90,- per jaar en je kunt je school vragen dit bedrag te betalen!

Vragen over lidmaatschap

Ben jij al lid van een leerlingenraad?

Op de website van je school of in de schoolgids of het leerlingenstatuut, kun je zien of jouw school al wel of niet een leerlingenraad heeft. Als er een leerlingenraad op jouw school actief is, neem dan contact op met de begeleider of voorzitter van de leerlingenraad om erachter te komen hoe je hiervan lid kunt worden. Meestal worden er jaarlijks verkiezingen gehouden, maar het is ook mogelijk dat de leerlingenraad uit klassenvertegenwoordigers bestaat.

Is er nog geen leerlingenraad op jouw school?

Misschien vind je het tof om samen met andere scholieren op je school een leerlingenraad op te richten. We geven je dan graag advies over hoe je dit het beste kunt doen en waarop je moet letten. Je kunt altijd een training voor de leerlingenraad boeken of het leerlingenraadhandboekje doorlezen. Maar zoek als eerste andere leerlingen op die het, samen met jou, op school gezelliger en beter willen maken en zet je schouders eronder!

Weet je niet of jullie leerlingenraad al lid is van het LAKS?

De begeleider of voorzitter van de leerlingenraad weet vast wel of jullie lid zijn van het LAKS. Maar als je er niet achter kan komen, neem dan vooral contact met ons op, dan zoeken wij het voor je op!

Lid worden?

Stap 1 – Download het lidmaatschapsformulier

Klik hier om het lidmaatschapsformulier te downloaden.

Zorg dat je het formulier laat ondertekenen door de financiële administratie en/of directeur van je school. Scan het ingevulde en ondertekende formulier daarna in. Onderaan deze pagina kun je het formulier naar ons uploaden.

Stap 2 – Vul jullie gegevens in

  Financiële administratie:

  De leerlingenraad:

  Eerste afgevaardigde leerlingenraad:

  Tweede afgevaardigde leerlingenraad:

  Begeleiding leerlingenraad:

  Overige informatie:

  Dubbel check: heb je het document bij Stap 1 ingevuld, laten ondertekenen, en weer ingescand?

  Het LAKS verzamelt bovenstaande gegevens voor het afhandelen van je vraag/klacht. Hierbij is ons Privacy Statement van toepassing (zie onderaan).

  We sturen je een bevestigingsmail. Het kan zijn dat die mail in je Spam/Ongewenste Mail terecht komt!

  Benieuwd naar hoe we met jouw privacy omgaan?
  Bekijk hier ons Privacy Statement

  Word jij actief lid bij het LAKS?

  Zo doe je dat!