MR-cursus

Tweedaagse MR-cursussen voor leerlingen in de MR

Het LAKS geeft samen met trainingsbureau TAQT cursussen voor leerlingen in de medezeggenschapsraad (MR). Hier doen jaarlijks zo’n 200 leerlingen aan mee. Je leert er de fijne kneepjes van het werk in een raad, alles over de rechten en plichten van leerlingen en je leert hoe je jouw school kunt verbeteren. Zit je in de leerlingenraad en denk je erover om in de toekomst actief te worden in de MR, ook dan is deze cursus erg leuk voor jou.
Heb je nog vragen over de cursus? Stuur dan een e-mail naar mrcursus@laks.nl

De cursussen die in 2021 plaatsvinden zijn misschien iets anders dan je van ons gewend bent.

LAKS MR training – Verkorte online variant (2 uur per bijeenkomst)!
Normaal geeft het LAKS vier keer per jaar een tweedaagse MR training in de StayOkay Bunnik. Vanwege de maatregelen en richtlijnen rondom Corona is het helaas nog niet mogelijk om een offline training te geven. Omdat we jullie toch graag een training willen aanbieden hebben we de training omgezet naar een online training met alle highlights van de tweedaagse!

Voor dit online programma hebben we de MR tweedaagse opgeknipt in twee online dagdelen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de training maken we kennis met elkaar, leer je alles wat je moet weten over de WMS (Wet Medezeggenschap op Scholen) en doen we een groot kroketten-onderhandelspel om je de belangrijkste kneepjes van onderhandelen met je directie bij te brengen. Tijdens de tweede bijeenkomst geven we je praktische tips over effectief vergaderen met je mede MR leden en hoe je je directie in een vergadering kunt overtuigen. We sluiten af met het maken van een werkplan voor een onderwerp dat jij met je MR wil aanpakken!

LAKS Vergadertraining
In deze training leren we je de basis van het vergaderen: wat is de rol van de voorzitter, hoe maak je een goede agenda, welke voorbereiding is nodig, en hoe kun je lastige onderwerpen op een gestructureerde manier bespreken? Tijdens deze training oefenen we met vergaderen, voorzitten en geven we je tips hoe je dit in je eigen leerlingenraad en/of MR kunt toepassen!

LAKS Overleggen met je directie training
Hoe haalt een MR het meeste uit zijn vergaderingen met de directie/het bestuur? En hoe overtuig je een directie? Overleg met de directie is belangrijk, maar levert soms een minder concreet resultaat op dan je had gehoopt. Door een goede strategische en inhoudelijke voorbereiding kan hier al veel verbeterd worden. Wie kennis heeft van vergadertactieken, kan beter voor zijn voorstellen opkomen. Wie overlegtrucs herkent kan ze terugslaan. In deze training oefenen we daarom met: formele vergaderregels, voorbereiden van een overleg en duidelijke antwoorden krijgen en afspraken te maken door je directie uit “de vaagheidszone” te trekken!

LAKS Onderhandeltraining
In deze training leren we je het onderhandelmodel van Harvard University: principieel onderhandelen. Bij deze manier van onderhandelen wordt het vinden van een overeenkomst gezien als een gezamenlijk probleem van het bestuur en de MR. Belangrijk bij deze manier van onderhandelen is de relatie, communicatie en vertrouwen. Tijdens deze training doen we onderhandeloefeningen om te leren hoe je goed kunt onderhandelen, win-win situaties kunt creëren en op kunt komen voor de belangen van de leerlingen van jouw school!

LAKS Contact met je achterban training
Elk jaar is het voor de leerlingenraad en MR de vraag hoe zij hun achterban kunnen bereiken: hoe houd je je achterban op de hoogte? Hoe zorg je er voor dat je achterban naar jou toe komt met problemen en wat werkt er wel en wat werkt er niet? In deze training krijg je tips en trucs om een goed plan te maken voor communicatie met je achterban. We gebruiken het online whiteboard Miro om meteen een plan te maken waar je na de training direct mee aan de slag kunt!

Cursusdata voor het schooljaar 2021/2022:

Volgen zo snel mogelijk!
Bij de cursus wordt rekening gehouden met de richtlijnen opgesteld door het RIVM. Als leerling kun je hierbij verwachten dat je je hetzelfde gedraagt als op school: onder de 18 jaar hoef je geen onderlinge afstand te houden, maar afstand van de trainer geldt altijd!

Over de cursus
Tijdens deze cursus leer je allerlei praktische vaardigheden die je goed van pas kunnen komen als actieve scholier in de leerlingenraad of MR, zoals presenteren, onderhandelen, vergaderen en samenwerken. Daarnaast is er ook aandacht voor de WMS (Wet Medezeggenschap op Scholen), de manier waarop je een concreet werkplan op kunt stellen en hoe je contact kunt onderhouden met je achterban.

De cursus wordt gegeven in Stayokay Bunnik en duurt 2 dagen. De studielast omvat 17 uur, dat zijn dus de uren die je tijdens de 2 dagen aan de cursus besteedt. De cursusgroepen bestaan uit maximaal 22 medescholieren. Lees ook de routebeschrijving naar Bunnik en de huisregels van Stayokay Bunnik.
Per school kunnen er maximaal drie leerlingen in één cursus worden geplaatst, om zoveel mogelijk uitwisseling tussen verschillende scholen mogelijk te maken. Je kunt namelijk veel leren van de manier waarop leerlingen van andere scholen zaken hebben aangepakt.

Kosten
De cursus kost €125,- inclusief het cursusboek/naslagwerk (€ 115,- voor LAKS leden, max. 3 leden per school per jaar). Als het goed is, betaalt je school deze kosten voor jou. De overnachting, het ontbijt, de lunch, het diner en koffie & thee zijn ook het cursusgeld inbegrepen. De reiskosten naar de trainingslocatie zijn voor je eigen rekening, maar je kunt je school vragen ook die kosten voor je te betalen.

In het formulier hieronder kun je je aanmelden.

Hier vind je onze algemene voorwaarden.

Aanmeldformulier voor de MR cursus

Stap 1 – Download het toestemmingsformulier

Klik hier om het formulier te downloaden.

Zorg dat je het formulier invult en ondertekent. Scan het document daarna in om deze vervolgens via de knop onderaan de pagina te uploaden.

Stap 2 – Vul je gegevens in

  Jouw Gegevens

  Gegevens van jouw school

  Dubbel check: heb je het document bij Stap 1 ingevuld, ondertekend, en weer ingescand?

  Je kunt met maximaal drie scholieren van dezelfde leerlingenraad naar de training komen. Ben je met meer, verdeel jullie dan over de verschillende trainingen. Na het avondprogramma tot aanvang van het ochtendprogramma is de trainer van de cursus vrij. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag en acties (en dus niet de trainer of het LAKS). Bij noodgevallen kun je je richten tot het personeel van de StayOkay. In de StayOkay gelden de huisregels van StayOkay Bunnik.

  We sturen je een bevestigingsmail, maar het kan zijn dat die in je map Spam/Ongewenst komt. Kijk daar dus ook even! Heb je hem niet gehad? Mail dan naar mrcursus@laks.nl

  Meer weten over medezeggenschap?

  Klik hier!