Bestuursjaar doen

Wat zijn de bezigheden van het LAKS bestuur?

Een plek in het LAKS bestuur betekent dat je je een jaar lang gaat inzetten om de belangen van de Nederlandse scholieren te behartigen. Met andere woorden: je komt voor ze op en maakt aan andere partijen duidelijk wat scholieren vinden over een onderwerp of voorstel.

Binnen het bestuur zijn er verschillende functies: voorzitter, secretaris, penningmeester en algemene bestuurslid. Voor de algemene bestuursleden geldt dat zij zich op inhoudelijke dossiers of onderwerpen focussen en werkgroepen of activiteiten organiseren. De penningmeester is verantwoordelijk voor de financiële zaken van de vereniging en kan daarnaast bezig zijn met de inhoudelijke thema’s. De secretaris regelt een hoop zaken voor de vereniging, zoals de scholierencongressen en de ALV’s, maar houdt zich ook bezig met de inhoud. De voorzitter is voornamelijk bezig met praten met politici en andere partijen, om de stem van de scholier in te brengen. Voor uitgebreide informatie over de functies, kun je de profielschetsen doornemen.

Een bestuursjaar bij het LAKS is ontzettend leuk, maar realiseer wel dat een plek in het bestuur een hoop tijd en inzet van je vraagt. Je vergadert minstens vier keer per maand met zes medebestuursleden en minstens twee keer per maand met het bestuur en de medewerkers. Dit doe je, zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, op het kantoor in Utrecht en anders via Zoom. Je zult ook vaak afspraken hebben met bijvoorbeeld het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en andere vertegenwoordigers en partners. Het kan zelfs voorkomen dat je een overleg met een minister of staatssecretaris hebt! Verder moeten er natuurlijk activiteiten voor de leden worden georganiseerd. In totaal kost een bestuursjaar bij het LAKS je gemiddeld zo’n 20-25 uur per week.

Het kan goed voorkomen dat niet alle afspraken en vergadering na je schooldag kunnen worden gepland. Je bent dus ook vaak met het LAKS bezig tijdens schooltijd. Het is daarom belangrijk dat je hierover duidelijke afspraken maakt met je school en je ouders, voordat je begint aan het bestuursjaar. Je moet er rekening mee houden dat je lessen mist en dit dus zelf moet inhalen.

Vanwege de hoeveelheid tijd die je in het LAKS steekt, zul je bijna geen tijd hebben voor een bijbaantje. Daarom krijg je elke maand een bestuursvergoeding.

Meer weten over het leven in het LAKS bestuur eruitziet?
In deze podcast vertellen oud-bestuursleden over hun ervaringen in het bestuur en hier zie je een dag in het leven van oud bestuurslid Pieter Regoort. Je kunt ook altijd een appje of mailtje sturen naar de huidige bestuursleden. Hun contactgegevens vind je hier.

Solliciteren?
Let op: de deadline om te solliciteren voor het bestuur van 2021-2022 is verstreken. De informatie hieronder dient als indicatie voor de procedure van het volgende jaar. Deze informatie wordt uiterlijk december 2021 geüpdate met de nieuwe data en deadlines. Check hier dan weer wanneer je uiterlijk moet solliciteren!

De SollicitatieCommissie (SoCo) draagt op de tweedaagse Lente Algemene Ledenvergadering (Lente ALV) het kandidaatsbestuur voor. Voorafgaand aan die voordracht vindt de sollicitatieprocedure plaats. Meer informatie over deze procedure vind je in de werkwijze van de SollicitatieCommissie. Je kunt vast rekening houden met de volgende data:

– 24 januari 2021: deadline aanmelding
– 28 februari 2021: deadline schriftelijk opdracht
– 8-17 maart 2021: sollicitatiegesprekken op het LAKS-kantoor
– 27 maart 2021: casedag op het LAKS-kantoor
– 11 en 12 april 2021: lente ALV en voordracht kandidaatsbestuur

Je kunt solliciteren naar een specifieke functie in het bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester of algemeen bestuurslid), maar dat hoeft niet. Uiteindelijk is het de SollicitatieCommissie die bepaalt wie voor welke functie wordt voorgedragen.

De deadline om te solliciteren voor het bestuursjaar 2021-2022 is zondag 24 januari 2021 om 23:59 uur. Hiervoor dien je het aanmeldformulier uitgewerkt op te sturen naar de SollicitatieCommissie via soco@laks.nl. Je ontvangt dan een ontvangstbevestiging. Als je die niet krijgt, mail de SoCo dan even op soco@laks.nl.

Heb je nog vragen over een bestuursjaar bij het LAKS?
Stuur dan een mailtje naar info@laks.nl of naar een van de bestuursleden.

Heb je na het lezen over de werkwijze van de SoCo nog een vraag over de sollicitatieprocedure? Mail dan even naar soco@laks.nl.

Meer informatie
Profielschets van de SollicitatieCommissie (SoCo) voor de verschillende functies van het bestuur

Werkwijze van de SollicitatieCommissie (SoCo)

Aanmeldformulier (Let op! Je kunt niet meer solliciteren voor schooljaar 2021-2022)

Privacy Statement LAKS

Een kijkje nemen bij LAKS?

Kom naar onze panels!