Je bent hier
Home ProjectPrO-vmbo tour en panel

PrO-vmbo tour en panel

Het LAKS zet zich al jaren in om de vertegenwoordiging van vmbo-scholieren te verbeteren. Het LAKS vindt dit heel belangrijk: vmbo’ers moeten gehoord worden. Om die reden organiseert het LAKS jaarlijks twee projecten: de vmbo-tour (in schooljaar 2021-2022 de PrO-vmbo tour) en het PrO-vmbo pizza panel.

Waarom heeft het LAKS extra aandacht voor het PrO en vmbo?

Het LAKS merkt al lange tijd dat er voornamelijk havo- en vwo-leerlingen naar de activiteiten komen om mee te praten over onderwijs en over de vereniging. De stem van de PrO- en vmbo-scholier wordt daardoor minder gehoord tijdens LAKS activiteiten. Voor het LAKS is het echter wel heel belangrijk dat PrO- en vmbo-scholieren aandacht krijgen, hun mening kunnen geven en serieus worden genomen. Dit maakt het namelijk makkelijker om als LAKS uitspraken te doen over de behoeften van PrO- en vmbo-scholieren. Met andere woorden: het LAKS kan deze scholieren dan beter vertegenwoordigen. En dat is super belangrijk als vertegenwoordiger van alle Nederlandse scholieren!

De PrO-vmbo tour in 2021-2022

Het LAKS gaat nu al meerdere jaren op tour langs vmbo-scholen om leerlingen en/of leerlingenraden enthousiast te maken voor meepraten op en over school. Vorig schooljaar (2020-2021) kon de tour vanwege Corona-schoolsluitingen helaas niet doorgegaan. Dit jaar gaat het LAKS daarom groots uitpakken! Het LAKS gaat dit najaar langs 10 uitverkoren vmbo-scholen en PrO-scholen. Op de scholen geeft het LAKS een korte training over meepraten op school aan de leerlingenraad of aan een groep enthousiaste leerlingen en daarna gaan de bestuursleden in gesprek met de leerlingen over onderwijsthema’s die spelen bij vmbo- en PrO-leerlingen. Met deze inzichten kan het LAKS zich beter gaan inzetten voor deze scholieren.

Het belooft een heel gezellige, leerzame, interessante ochtend of middag te worden voor de leerlingen! Op een aantal scholen wil het bestuur ook een video of podcast opnemen zodat er positieve verhalen over het vmbo kunnen worden gedeeld op de sociale media: het is tijd dat het vmbo de positieve aandacht krijgt die het verdient!

Ben je enthousiast geworden en wil je met jouw leerlingenraad, of een groep enthousiaste leerlingen, meedoen aan onze PrO-vmbo tour? Meld je dan hier* aan en dan nemen onze medewerkers contact op om een datum te prikken voor in februari of maart! Wees er snel bij, want vol=vol!

Heb je eerst nog vragen of wil je hier eerst contact over hebben, dan kun je mailen naar beleidsmedewerker Nena Grob via nena@laks.nl.

*Let op: in schooljaar 2021-2022 hebben we helaas geen plek meer voor nieuwe aanmeldingen. Mocht je al enthousiast zijn voor een schoolbezoek in het komende schooljaar, stuur dan even een mail naar bovenstaand adres.

Pizza panel voor vmbo- en PrO-leerlingen

Het LAKS organiseert elk jaar meerdere pizza panels voor de leden en voor andere scholieren die graag willen meepraten over verschillende onderwijsthema’s. Er is gemerkt dat er bij vmbo- en PrO-leerlingen een behoefte is om een apart panel te hebben. Daarom organiseert het LAKS, naast de reguliere panels die open zijn voor iedere scholier, ook een aantal panels per jaar speciaal voor vmbo- en PrO-leerlingen. Elke vmbo’er of PrO’er kan zich aanmelden om mee te praten over het gekozen thema. Hieronder vind je een lijst met de data en de bijbehorende thema’s*.

Panel 1: 14 januari 2022 Let op: dit panel wordt online gehouden.

Panel 2: 11 maart 2022

Panel 3: 8 april 2022

Panel 4: 17 juni 2022

De vmbo&PrO-pizza panels vinden meestal fysiek plaats op het LAKS kantoor in Utrecht. Er wordt gekeken naar een hybride vorm waarin leerlingen die niet naar Utrecht kunnen of willen komen online kunnen meedoen aan het panel.

Als je vragen hebt over het vmbo-/PrO-panel of ideeën hebt voor een thema, dan kun je dit appen of mailen naar algemeen bestuurslid Menno Adelaar: menno@laks.nl of +31 6 15960101.

Lid worden van het LAKS?

Klik hier!
Deel dit bericht
DELEN: