Je bent hier
Home ProjectPro-vmbo tour en panel

Pro-vmbo tour en panel

Het LAKS zet zich al jaren in om de vertegenwoordiging van vmbo-scholieren te verbeteren. Het LAKS vindt dit heel belangrijk: vmbo’ers moeten gehoord worden. Ook houden we ons bezig met de belangen van de leerlingen van het praktijkonderwijs. Omdat we het belangrijk vinden om de stem van vmbo- en pro-scholieren te laten horen, organiseert het LAKS jaarlijks in ieder geval altijd twee projecten: de pro-vmbo tour en het pro-vmbo pizza panel.

Waarom heeft het LAKS extra aandacht voor het PrO en vmbo?

Het LAKS merkt al lange tijd dat er voornamelijk havo- en vwo-leerlingen naar de activiteiten komen om mee te praten over onderwijs en over de vereniging. De stem van de Pro- en vmbo-scholier wordt daardoor minder gehoord tijdens LAKS activiteiten. Voor het LAKS is het echter wel heel belangrijk dat Pro- en vmbo-scholieren aandacht krijgen, hun mening kunnen geven en serieus worden genomen. Dit maakt het namelijk makkelijker om als LAKS uitspraken te doen over de behoeften van Pro- en vmbo-scholieren. Met andere woorden: het LAKS kan deze scholieren dan beter vertegenwoordigen. En dat is super belangrijk als vertegenwoordiger van alle Nederlandse scholieren!

De pro-vmbo tour in 2022-2023

Het LAKS gaat nu al meerdere jaren op tour langs vmbo-scholen om leerlingen en/of leerlingenraden enthousiast te maken voor meepraten op en over school. Het LAKS is vorig schooljaar (2021-2022) langs een aantal vmbo-scholen en pro-scholen geweest. Op de scholen gaf het LAKS een korte training over meepraten op school aan de leerlingenraad of aan een groep enthousiaste leerlingen en daarna zijn de bestuursleden in gesprek met de leerlingen over onderwijsthema’s die spelen bij vmbo- en pro-leerlingen. Met deze inzichten kan het LAKS zich beter gaan inzetten voor deze scholieren (zie bijvoorbeeld onze visie en standpunten).

Dit schooljaar 2022-2023 hebben we besloten de pro-vmbo tour binnen de Kansentour te doen. Dit betekent dat we bij de Kansentour langs een aantal vmbo- en pro-scholen zullen gaan om het te hebben over kansenongelijkheid. Het programma wordt aangepast aan de leefwereld van vmbo- en pro-scholieren.

Pizza panel voor vmbo- en pro-leerlingen

Het LAKS organiseert elk jaar meerdere pizza panels voor de leden en voor andere scholieren die graag willen meepraten over verschillende onderwijsthema’s. Er is gemerkt dat er bij vmbo- en pro-leerlingen een behoefte is om een apart panel te hebben. Daarom organiseert het LAKS, naast de reguliere panels die open zijn voor iedere scholier, ook een aantal panels per jaar speciaal voor vmbo- en pro-leerlingen. Elke vmbo’er of pro’er kan zich aanmelden om mee te praten over het gekozen thema. De data voor aankomend schooljaar zijn nog niet bekend.

De vmbo&pro-pizza panels vinden meestal fysiek plaats op het LAKS kantoor in Utrecht. Er wordt steeds gekeken naar een hybride vorm waarin leerlingen die niet naar Utrecht kunnen of willen komen online kunnen meedoen aan het panel.

Als je vragen hebt over het vmbo-/pro-panel of ideeën hebt voor een thema, dan kun je dit appen of mailen naar algemeen bestuurslid Kars Rademakers: kars@laks.nl

Lid worden van het LAKS?

Klik hier!
Deel dit bericht
DELEN: