Je bent hier
Home ProjectLAKS Taalgids

LAKS Taalgids

Een taalgids!? Waarom?

Het LAKS bestuur van ’22-’23 is begonnen met het maken van een taalgids. Met deze gids vragen we aandacht voor taalgebruik in het onderwijs en wat voor gevolgen taal kan hebben. Taal heeft de macht om mensen buiten te sluiten en om stereotypen en vooroordelen te versterken. Hoe we praten over bepaalde onderwerpen en welke woorden we daarvoor gebruiken, is erg belangrijk, omdat het bepaalt hoe wij de wereld zien en daarover praten.

De taalgids bestaat uit twee verschillende onderdelen. Bij het ene onderdeel focussen we ons op taalgebruik in beleid. Zo worden er woorden als “hoog- en laag opgeleiden”, “op- en af stromen” en “achterstandsleerling” wel eens gebruikt in beleidsdocumenten, zoals rapporten. Het LAKS vindt dat deze woorden anders moeten. De term “hoog- en laag opgeleiden” roept bijvoorbeeld op dat de ene opleiding beter is dan de andere, terwijl het LAKS vindt dat opleidingen gelijkwaardig gewaardeerd moeten worden. Benoem daarom zoveel mogelijk wat je precies bedoelt – gaat het over mensen met een wo, hbo of mbo opleidingsachtergrond? Om dezelfde reden spreken wij liever van “onderwijsrichtingen” dan van “onderwijsniveaus”.

Het andere onderdeel gaat over taalgebruik in de klas. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er gendersensitief taalgebruik in de klas wordt gebruikt? Wordt er bijvoorbeeld wel eens naar voornaamwoorden gevraagd of wordt de klas opgedeeld in “jongens en meisjes”? Wordt het koloniale- en slavernijverleden van Nederland behandeld in de de klas? En welke woorden gebruiken docenten en leerlingen om daarover te praten? De klas moet een veilige plek zijn voor alle leerlingen. Met dit onderdeel van de taalgids willen we daar aandacht voor vragen.

De taalgids
Ben je benieuwd naar de taalgids? Op dit moment zijn we nog druk bezig met het schrijven ervan. We zorgen ervoor dat er veel aandacht aan wordt besteed door verschillende partijen met ons mee te laten kijken.

Lanceringsdag
De taalgids wordt gelanceerd op 12 april 2023. We organiseren dan ook een lanceringsdag, van 13:00 tot 15:00. Op deze lanceringsdag gaan we in gesprek over de taalgids, hebben we het over het belang van taal en geven we het leerlingenperspectief mee aan beleidsmakers, docenten, schoolleiders en besturen.

Wil je bij deze lanceringsdag aanwezig zijn? Je kan alvast contact met ons opnemen, maar meer informatie volgt snel.

Wil je mee praten?
De taalgids is nooit af! Taal is constant in ontwikkeling en daarom zorgen we ervoor dat onze taalgids mee verandert. Heb jij ideeën voor onze taalgids? Wil je graag een woord anders zien of heb je toevoegingen? Neem dan contact  met ons op!

Als je vragen hebt over de taalgids of ideeën hebt voor een thema, dan kun je dit appen of mailen naar algemeen bestuurslid Cylus Kawesi: cylus@laks.nl of +31 6 15960101.

Deel dit bericht
DELEN: