Je bent hier
Home Passend onderwijs Wat is passend onderwijs?

Informatie

Passend onderwijs

?

Wat is passend onderwijs?

Het uitgangspunt van passend onderwijs is dat alle leerlingen op een school moeten zitten die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Als leerlingen extra ondersteuning nodig hebben, moet daar ruimte voor zijn op school. Wanneer een school geen passende ondersteuning kan bieden, dan moet er een school in de regio worden gevonden die wel in die extra begeleiding kan voorzien. Dit is de zogeheten zorgplicht van school. Scholen uit de regio zorgen er samen voor dat iedere leerling een passende onderwijsplek krijgt.

Zo moeten scholen ervoor zorgen dat scholieren die bijvoorbeeld hoogbegaafd of dyslectisch zijn extra lessen krijgen op hun school. Maar het kan ook zijn dat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling. In dat geval zoekt de school een andere school binnen het samenwerkingsverband voor de leerling.

Een samenwerkingsverband is een samenwerking tussen alle scholen in jouw gemeente. Binnen een gemeente moet voor iedereen een plek zijn en dus moet er altijd een school zijn in de buurt die jou kan ondersteunen in jouw ondersteuningsbehoeften.

Soms heeft een leerling ook (medische) zorg in de vorm van begeleiding, persoonlijke verzorging en/of verpleging nodig tijdens onderwijsuren. Sinds 1 januari 2015 wordt deze zorg vergoed op basis van de Jeugdwet, de gewijzigde Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg.

Wanneer leerlingen of ouders problemen ervaren met school of het samenwerkingsverband, of wanneer zij vragen hebben die ze beantwoord willen hebben kunnen zij terecht bij het ouder en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband. Het steunpunt geeft informatie over passend onderwijs, hoe dat in de regio georganiseerd is en wat de mogelijkheden zijn op de scholen voor zorg, jeugdhulp of andere gespecialiseerde ondersteuning. Naast informatie kan je bij het steunpunt ook terecht voor hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar een school die de ondersteuning kan bieden of wanneer je er met de school niet uitkomt welke hulp er nodig is.

Het steunpunt is er om jou als leerling, of je ouders te helpen en werkt onafhankelijk. De medewerkers hebben geen belang bij de school of het samenwerkingsverband en zijn vaak ervaringsdeskundige ouders.

De contactgegevens van het steunpunt (of samenwerkingsverband) in jouw regio kan je vinden:

Als je meer wilt weten over passend onderwijs, bezoek dan deze website.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS