Je bent hier
Home Zorg in Onderwijs Wat is passend onderwijs?

Informatie

Zorg in Onderwijs

?

Wat is passend onderwijs?

Het uitgangspunt van passend onderwijs is dat alle kinderen op een school moeten zitten die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Als kinderen extra ondersteuning nodig hebben, moet daar ruimte voor zijn op school. Als dat niet lukt, dan moet er een school worden gevonden die wel die extra begeleiding kan bieden.

Soms heeft een leerling ook (medische) zorg in de vorm van begeleiding, persoonlijke verzorging en/of verpleging nodig tijdens onderwijsuren. Sinds 1 januari 2015 wordt deze zorg vergoed op basis van de Jeugdwet, de gewijzigde Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg. Het is de bedoeling dat scholen uit een bepaalde regio samenwerken om ervoor te zorgen dat alle scholieren naar school kunnen. Om dat goed te kunnen regelen, krijgen alle scholen een zorgplicht. Dit betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat leerlingen die zich bij hen inschrijven ook een plekje op een school krijgen die bij hen past.

Dit kan betekenen dat scholen ervoor moeten zorgen dat scholieren die bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn of dyslectisch zijn extra lessen krijgen op hun school. Echter, het kan ook zijn dat de zorgbehoefte van een scholier zo groot is, dat de school de leerling op een andere school binnen het samenwerkingsverband plaatst.

Als je meer wilt weten over passend onderwijs, bezoek dan zeker ook deze website.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS