Je bent hier
Home Eindexamens Wanneer mag ik worden uitgesloten van de centraal examens?

Informatie

Eindexamens

?

Wanneer mag ik worden uitgesloten van de centraal examens?

Soms worden scholieren uitgesloten van het centraal examen. Dat mag niet zo maar.

Wanneer mag uitsluiten van het examen wel?

Een school kan een leerling terugtrekken en/of uitsluiten van het centraal examen in de volgende gevallen:

  • Als je duidelijk aangeeft dat je dat zelf wil (en met toestemming van ouders/verzorgers als je jonger bent dan 18 jaar)
  • Als de leerling het programma van toetsing en afsluiting (pta) nog niet volledig heeft afgerond en het is niet mogelijk dat PTA op korte termijn in te halen.
  • Bij een ‘onregelmatigheid’ zoals plagiaat, spieken, afwezigheid zonder geldige reden bij schoolexamen en/of centraal examen, niet voldoen aan een deadline voor het profielwerkstuk of sectorwerkstuk zonder geldige reden, spijbelen etc.

De school moet zich hierbij aan de regels houden. Het besluit hoort dus op tijd aan jou en je ouders/verzorgers duidelijk gemaakt te worden. Ook mag je in beroep gaan en moet de school moet de uitsluiting melden aan de onderwijsinspectie.

Wanneer mag uitsluiten van een examen niet?

Een school mag een leerlingen niet uitsluiten van het centraal examen of terugtrekken in de volgende gevallen:

  • als de leerling slechte resultaten heeft behaald, terwijl hij wel het volledige pta heeft afgerond.  Ook met een 3 voor Nederlands (of een ander vak) mag je dus gewoon op examen!
  • Als de leerling volgens de school onder voorwaarden over is gegaan (dit heet voorwaardelijke bevordering). Voorwaardelijke bevordering naar het examenjaar is niet toegestaan ( artikel 12, tweede lid, van het Inrichtingsbesluit WVO). Scholen mogen dus ook geen contracten met leerlingen sluiten waarin wordt afgesproken dat een leerling overgaat naar het examenjaar, mits hij/zij goede cijfers haalt.

 

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS