Je bent hier
Home Passend onderwijs Ik ben langdurig ziek, hoe zit het met toetsen, inhaalmomenten en herkansingen?

Informatie

Passend onderwijs

?

Ik ben langdurig ziek, hoe zit het met toetsen, inhaalmomenten en herkansingen?

Ben je langdurig ziek (geweest)? Dan kun je het beste contact opnemen met jouw school. Het liefst met een zorgcoördinator van jouw school. De school moet namelijk zorgen dat jij niet te veel onderwijs mist. Ze kijken met je mee welke aanpassingen er gedaan kunnen worden, zodat jij toch naar school kan of thuisonderwijs kunt volgen.

Een school is dan verplicht om een zorgplan op te stellen, waarin staat hoe de school jouw ondersteunt in jouw ondersteuningsbehoeften. Hier moet dan ook rekening gehouden worden met hoe jij toetsen wel of niet kunt maken, hoe je eventueel dingen moet inhalen en wat je rechten zijn rondom herkansingen.

De regels die voor iedereen gelden rondom herkansingen en inhaalmomenten van de schoolexamens stelt jouw school zelf op. Deze regels zijn te vinden in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) of in het examenreglement. In deze documenten kun je vinden wat de regels zijn rondom herkansingen bij ziekte in het algemeen en in bijzondere gevallen.

De regels voor herkansingen van de Centrale Examens zijn landelijk vastgesteld (zie Uitvoeringsbesluit WVO 2020 artikel 3.29). Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs. Als dit toegekend wordt, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk in het tweede tijdvak zijn. Als het nodig is, dan kan de herkansing ook nog plaatsvinden in het derde tijdvak.

Krijg je moeilijk contact met je school of wil je school niet meewerken? Dan kun je ook nog contact opnemen met Netwerk Ziezon en/of Stichting Zorgeloos naar School.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS