Je bent hier
Home Blog STAAK JE MEE?

LAKS nieuws

STAAK JE MEE?

Op 6 november vinden er door het hele land stakingen plaats voor het lerarentekort. Kijk op de website van de Algemene Onderwijsbond (https://www.aob.nl/leraargezocht/) voor een staking bij jou in de buurt. Het onderwijs heeft 423,5 miljoen nodig om het lerarentekort op te lossen. Doet jouw school ook mee?

Hulp nodig om het gesprek aan te gaan op je school? Bekijk onderstaande brief en stuur hem naar je schoolleider. Dat leraren last hebben van het lerarentekort is ondertussen duidelijk, maar er wordt nog te weinig aan de leerlingen gedacht. Hierom moeten ook wij onze stem laten horen. Gebruik onderstaande brief om het gesprek te starten bij jou op school.

Voor vragen en hulp kun je terecht bij info@laks.nl of door te bellen naar 030-7900910

Laat het ons weten als je 6 november mee de straat op gaat!

 

Hier vind je de brief:

Geachte meneer/mevrouw [Vul naam in],

Zoals u ongetwijfeld niet ontgaan is, is 6 november aanstaande de dag dat het onderwijsveld in actie komt. Leraren zijn essentieel voor ons onderwijs. Echter merken we de laatste jaren dat er structureel te weinig geld naar het onderwijsveld gaat. Het aantal leraren neemt af, omdat het salaris niet ontzettend aantrekkelijk is, en de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn. Hierdoor is er sprake van een groeiend lerarentekort. Dit resulteert in leraren die les moeten geven aan enorme klassen, en vaak veel extra uren moeten maken. Ook het percentage leraren dat thuis komt te zitten met een burn-out is de afgelopen jaren gestegen.

Dit zijn allemaal redenen waardoor leraren aan de bel trekken. Maar ook leerlingen hebben last van het lerarentekort. Het resulteert bijvoorbeeld in veel lesuitval, en soms zelfs wekenlang geen docent voor de klas, doordat er simpelweg geen invaldocent kan worden gevonden. Soms wordt er een pleister op de wond geplakt door een onbevoegde docent voor de klas te zetten, maar dit komt de kwaliteit van ons onderwijs natuurlijk niet ten goede. Door dit soort taferelen komt het voor dat wij de stof onvoldoende beheersen. Dit kan weer leiden tot slechte resultaten. Onze capaciteiten en mogelijkheden worden onvoldoende benut, omdat er te weinig docenten zijn. Blijkbaar zijn wij voor de overheid nog #geentoprioriteit. Daarom ben ik ook boos.

Ik vroeg me af of onze school ook mee gaat doen aan de lerarenstaking. Naast dat ik onze leraren natuurlijk enorm steun, wil ik ook graag zelf strijden voor het onderwijs en hoop ik dat dit probleem de komende jaren verholpen kan worden. Door dit samen met duizenden andere leraren en leerlingen aan te pakken hoop ik dat we eindelijk wat kunnen bereiken en een duidelijk statement kunnen maken. Het wordt namelijk tijd dat de overheid gaat investeren in onze toekomst.

Met vriendelijke groet,

[Voornaam + Achternaam]

[Klas, naam van de school]

Voor meer informatie kunt u kijken op aob.nl/leraargezocht/

Veel succes met staken!

DELEN: