Je bent hier
Home Blog Ludieke actie: LAKS lanceert zorgverzekering voor middelbare scholieren

LAKS nieuws

Ludieke actie: LAKS lanceert zorgverzekering voor middelbare scholieren

Utrecht – Het LAKS maakt zich zorgen over de staat van het onderwijs en het welzijn van alle leerlingen. Omdat wij zien dat het onderwijs de jongeren veel mentale druk oplevert, lanceert het LAKS ‘Een zorg minder’: een gratis zorgverzekering voor elke middelbare scholier om te garanderen dat elke scholier kwalitatief goed en toegankelijk onderwijs krijgt waar ze geen stress van krijgen 

Al jaren bekommert het LAKS zich om het welzijn van leerlingen op de middelbare school. Helaas zien wij dat het onderwijs nog niet is wat het zou moeten zijn: een plek waar alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond zichzelf kunnen zijn en worden wie ze later willen zijn. Door het docententekort krijgen sommige leerlingen niet structureel kwalitatief goed onderwijs, door de enorme toetsdruk ervaren leerlingen veel stress en prestatiedruk, en uit de LAKS-monitor blijkt dat 38% van de leerlingen minimaal één vorm van pestgedrag heeft meegemaakt. Vooral LHBTIQ+ – leerlingen hebben last van een niet prettig schoolklimaat. Rafke Hagenaars, voorzitter LAKS: “‘Het onderwijs moet leerlingen geen constante druk opleggen. Leerlingen moeten er in basis vanuit kunnen gaan, kwalitatief goed onderwijs te krijgen, waarmee zij zich kunnen ontwikkelen. Om dit te bevorderen is het van belang dat leerlingen zich prettig, gezien en veilig voelen op school”. 

Om de jongeren een garantie op een fijne ontwikkeling te geven, biedt het LAKS de scholieren de LAKS-zorgverzekering ‘Een zorg minder’ aan. De drie zorgpakketten doen niet aan symptoombestrijding, maar pakken de fundamenten het onderwijs grondig op. Zo bieden de pakketten gelijke waardering voor elke onderwijsrichting, maar wordt ook de toetsdruk onder leerlingen verholpen door het afschaffen van het toetsen voor een cijfer en zijn alle vormen van onderwijs gratis en toegankelijk voor iedere leerling. In het Totaalpakket biedt het LAKS een curriculum aan waarin seksuele en relationele vorming een vaste plek heeft.  

Echt goede zorg leveren gaat verder dan alleen pleisters plakken. Goed onderwijs begint aan de basis en daarom roept het LAKS de politiek op om de fundamenten van het onderwijs stevig onder handen te nemen. Zorg ervoor dat de basisvaardigheden op orde zijn, dat er aan het leerrecht voldaan wordt en onderwijs gratis en toegankelijk is en blijft. Wanneer dat gebeurd is, hebben we allemaal een zorg minder.  

DELEN: