Je bent hier
Home Blog Persbericht LAKS lanceert taalgids

LAKS nieuws

LAKS lanceert taalgids

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren lanceerde vandaag de LAKS taalgids. Met deze taalgids wil het LAKS bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat waarin iedere leerling gelijk is. Niet alleen binnen de muren van een school, maar ook op papier. Deze gids met tips en adviezen focust zich daarom in brede zin op taalgebruik in het onderwijs.

Tijdens de lancering vanmiddag zijn leerlingen met elkaar, met beleidsmakers uit het onderwijs en met andere geïnteresseerden in gesprek gegaan. Schrijver en spreker Zaïre Krieger heeft een spoken word voorgedragen over het belang van taal. Voorzitter Janouke van Meerveld: “Hoewel de reacties die in de landelijke media zijn verschenen anders doen vermoeden, is de taalgids gelukkig ook met veel enthousiasme ontvangen. We zijn blij met de positieve reacties die we hebben gekregen vanuit het onderwijsveld én daarbuiten!”

In de taalgids, die is opgesteld in samenwerking met het onderwijsveld, staan concrete tips en adviezen om bewust te worden van taalgebruik in beleid en in de klas. Van Meerveld: “Het is belangrijk om duidelijk te zijn: de taalgids is geen voorschrift. Het is een aanzet en een handvat tot een gesprek met elkaar over de taal die wij gebruiken, zodat uiteindelijk iedereen in het onderwijs zich fijn voelt.”

Het LAKS hoopt dat deze taalgids aanleiding geeft tot gesprekken over taal tussen beleidsmakers, onderwijspersoneel en scholieren onderling. Van Meerveld: “We gaan de taalgids ieder jaar herzien, omdat taal altijd in beweging is. Wij nodigen iedereen uit de taalgids te lezen en met ons mee te denken over nog meer tips en alternatieven!”

DELEN: