Je bent hier
Home Blog LAKS: flexibiliteit voor eindexamenleerlingen wenselijk, onzekerheid over centrale eindexamens blijft

LAKS nieuws

LAKS: flexibiliteit voor eindexamenleerlingen wenselijk, onzekerheid over centrale eindexamens blijft

Het LAKS is te spreken over de meeste maatregelen van het ministerie van OCW om de schoolexamens door te laten gaan. Dinsdagmiddag verscheen een kamerbrief van minister Slob, waarin hij aankondigt ruimte te bieden om eindexamenleerlingen hun schoolexamens indien gewenst later te mogen maken. Het besluit is voortgekomen uit meerdere overleggen tussen het ministerie van OCW, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en andere onderwijsorganisaties. Voorzitter van het LAKS Pieter Lossie: “Het afronden van de schoolexamens is nodig om je diploma te halen, een topprioriteit voor leerlingen. Het is daarom goed als die op een verantwoorde manier door kunnen gaan. Daarnaast krijgen veel scholieren door dit besluit eindelijk duidelijkheid voor de komende tijd.”

Ook de digitale- en praktijk examens op het vmbo gaan gewoon door. Deze kennen een flexibele afnameperiode en kunnen onder de voorwaarden van het RIVM gewoon vanaf 30 maart op een verantwoorde manier afgenomen worden. Deze voorwaarden houden onder andere in dat alle aanwezige leerlingen en leraren klachtenvrij moeten zijn. Daarnaast moeten de leerlingen in kleine groepen verspreid worden in het gebouw en moet er tussen ieder onderling minstens 1,5 meter afstand gehouden.

Met de maatregelen wordt gedacht aan het belang van eindexamenkandidaten om hun schoolexamen af te ronden en aan het belang van de gezondheid van leerlingen. LAKS-voorzitter Pieter Lossie: “Als je je niet goed voelt, hoef je dus geen risico te gaan nemen met je eigen gezondheid of die van anderen. Blijf dan thuis. Iedereen vindt dat je je schoolexamen dan moet kunnen inhalen. Ook is het goed om te horen dat de minister afspraken gaat maken om de inschrijvingsdatum voor het vervolgonderwijs, die nu op 1 mei gepland staat, te verlaten. Veel open dagen gaan niet door en vanwege alle hectiek hebben scholieren langer de tijd nodig om een passende studiekeuze te kunnen maken.”

Vooralsnog gaan de centrale schriftelijke examens door voor de examenkandidaten. Minister Slob geeft aan dat er op het moment verschillende scenario’s uitgewerkt worden. Uiterlijk 6 april wordt bekend of deze eindexamens zeker doorgaan. “Het zijn lastige en uitzonderlijke tijden. We hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de centrale schriftelijke examens. Voor nu adviseren wij leerlingen zich te blijven voorbereiden op de examens. Voor scholieren voor wie dat thuis lastig gaat, moet naar andere faciliteiten gekeken worden. In de voorbereiding op zoiets belangrijks als het examen, is elke verstoring vervelend. We begrijpen echter dat niemand dit had kunnen zien aankomen en zijn blij met de mogelijkheden die er nu komen om die verstoring te compenseren en blijven hierover in gesprek met het ministerie.”, aldus Lossie.

DELEN: