Je bent hier
Home Leerlingenraad training Zichtbaarheidsacties

Zichtbaarheidsacties

Als je wilt dat je achterban je informatie geeft, moet je natuurlijk wel zichtbaar zijn. Je achterban moet weten dat er in jullie school een leerlingenraad bestaat. Het is daarom goed om af en toe extra te laten zien dat je er bent. Met de zichtbaarheidsacties hieronder ben je met weinig tijd en materiaal zichtbaar.

Speeddate met de directeur

Iedere leerling heeft wel iets wat hij eigenlijk aan de directeur zou willen vragen (denk aan een tafeltennistafel in de school of een idee om pesten terug te dringen). Vraag de directeur om tijdens een pauze aan jullie speeddatetafel plaats te nemen. Kies een aantal leerlingen die bij de directeur op speeddate mogen met hun vraag of idee. De leerlingenraad zorgt ervoor dat alles goed verloopt.

Nodig: Een kopje koffie/thee, een directeur met tijd, een interessant onderwerp, één tafel, enkele stoelen en een rustig hoekje.

De quiz

Tijdens de pauze schrijft de leerlingenraad in alle lokalen op het bord een probleem binnen de school (voorbeeld: Hoe krijgen we het rustiger in de gangen? Hoe houden we de school schoon? Wat is een leuke activiteit voor het schoolfeest?). De klas die de beste oplossing bedenkt en opstuurt naar de leerlingenraad wint een prijs.

Nodig: Een brievenbus of mailadres voor de antwoorden, toegang tot de lokalen, toestemming van de docenten, een onderwerp en een prijs

Tip: Vinden de docenten de verstoring van de les te groot? Vraag dan of de mentoren de vraag in het mentoruur willen bespreken.

De leerlingenraadlounge

Is het lekker zomers weer? Maak buiten een lounge met wat stoelen, eten en drinken. Zo leer je eens andere leerlingen in de school kennen. Het is niet de bedoeling dat je het halve schoolplein van drinken en stoelen voorziet. Een klein gezellig hoekje voor de leerlingen die willen en op tijd zijn doet wonderen voor de sfeer.

Nodig: Een opgeladen speaker voor muziek, enkele tafels en stoelen, bekers, frisdrank, snacks en een rustig maar zichtbaar hoekje.

De fotowedstrijd

Hang posters door de school om je fotowedstrijd aan te kondigen (of stel de school op een andere manier op de hoogte). Tijdens deze wedstrijd mogen klassen een foto insturen voor een probleem binnen de school. De klas met de meest originele foto wint een prijs. Zorg daarom voor een leuke prijs (taart voor de hele klas bijvoorbeeld). Stel de verkregen inzendingen tentoon in de gang (of op de digitale leeromgeving).

Nodig: Promotie, een leuke prijs.

Tip: Bij het LAKS kun je stickers aanvragen om te laten zien dat je als leerlingenraad een probleem hebt aangepakt. Plak deze op oplossingen die jullie geregeld hebben. Zo weet iedereen dat de leerlingenraad echt iets bereikt.

Voor deze werkvorm hebben wij inspiratie opgedaan bij onze vrienden van de Vlaamse Scholierenkoepel.

Deel dit bericht
DELEN: