Je bent hier
Home Leerlingenraad training Wat is een achterban?

Wat is een achterban?

Als leerlingenraad ben je vertegenwoordiger van een achterban. Een achterban is een groep mensen die jou steunt en wiens stem jij laat horen. In dit geval zijn dat dus de leerlingen. Alle leerlingen binnen jouw school behoren tot de achterban. Zowel de leerlingen die actief meedenken, als de leerlingen die niet eens weten dat je bestaat. De belangrijkste informatie over de achterban, lees je hieronder.

1. Niet iedereen kent je

Alle leerlingen behoren tot de achterban, maar ze kennen jou niet allemaal. Jij kent hen ook niet allemaal. Dit zorgt voor een probleem. Probeer daarom te bedenken welke leerlingen misschien niet zo makkelijk bij de leerlingenraad komen. Dit kunnen bijvoorbeeld de brugklassen zijn, omdat zij nog niet zo goed weten hoe de school in elkaar steekt. Om de mening van deze lastig bereikbare groepen te weten te komen moet je extra moeite doen. Ga bijvoorbeeld vaker langs de brugklassen voor een voorstelrondje of een gesprek over de school. Zo zorg je ervoor dat ze ook hun weg naar jou toe kunnen vinden.

2. Iedereen is anders!

Binnen je achterban zijn er verschillen. Allereerst is iedereen anders. Een vak wat de een geweldig vindt, kan voor de ander een complete ramp zijn. Het is belangrijk om dat te beseffen. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei verschillende soorten leerlingen. Zo heb je verschillen in niveaus, in leeftijd en leerjaar, in onderbouw en bovenbouw. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende factoren: bijvoorbeeld of iemand naar school fietst of met de bus komt. Of mensen na schooltijd sporten of nog bij een schoolactiviteit zoals de toneelclub blijven. Als jij een plan voorstelt, moet je daarom zo goed mogelijk kijken voor welke leerlingen een plan goed werkt. Daarnaast is het handig om in alle verschillende groepen vertegenwoordiging te hebben. Zo kunnen ze je vertellen wat er binnen de school speelt.

3. Niet iedereen is geïnteresseerd

Niet iedereen vindt de leerlingenraad interessant. Sommige leerlingen willen zich helemaal niet bezig houden met wat er gebeurt binnen de school. Je kunt ze daar niet toe dwingen. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ook zij, als ze iets zouden willen weten, weten waar ze terecht kunnen. Hier kun je voor zorgen door met maandelijkse updates te komen via een nieuwsbrief, een pagina op de schoolwebsite of een social media kanaal.

4. Je moet een achterban onderhouden

Als je weinig contact hebt met de achterban, kunnen ze je vergeten. Vooral binnen een school, waar elk jaar nieuwe leerlingen komen en oude leerlingen weggaan, kan dit heel snel gaan. Probeer daarom elk jaar meerdere acties te organiseren om je achterban te onderhouden. Zoals een vragenlijst, een ronde langs alle klassen, een stembus of een schoolchallenge. Daarnaast moet je natuurlijk regelmatig met je achterban communiceren. Zorg ervoor dat je waardevolle informatie met ze deelt. Zo weten ze dat ze echt iets aan jou hebben.

5. Het allerbelangrijkste: je moet een achterban raadplegen

Als leerlingenraad neem je beslissingen namens je achterban. Alles wat jij beslist, heeft invloed op de andere leerlingen. Daarom is het belangrijk dat je de leerlingen bij belangrijke onderwerpen vraagt wat zij vinden. Wat betekent een bepaalde beslissing voor de leerlingen? Daar kom je alleen maar achter als je ze er direct naar vraagt. Zorg er daarom voor dat jullie bij belangrijke beslissingen altijd stilstaan bij de achterban: Heb je ze voldoende betrokken? Dan kun je een beslissing nemen. Zo vertegenwoordig je de leerlingen.

Deel dit bericht
DELEN: