Je bent hier

Plannen maken

Lekker eten in de kantine. Een tof kerstgala. Meer plekken in de stilteruimte voor je huiswerk.
Als leerlingenraad heb je soms teveel plannen, terwijl je op een ander moment weer inspiratie tekort komt. Hoe kom je eigenlijk aan een goed plan? Dat vertellen we je hier.

Hoe kom je aan een goed plan?

  • Doe een onderzoekje: om erachter te komen wat medeleerlingen willen veranderen, kun je onderzoek doen. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen wat ze vinden van verschillende onderwerpen. Denk aan: de lessen, het schoolgebouw en de sfeer op school.
  • Laat leerlingen ideeën insturen: vraag leerlingen een leuk idee voor je achter te laten. Een ideeën box is zo geknutseld, maar een idee kan natuurlijk ook ingestuurd worden via de mail of socials. Je kunt ook een inloopspreekuur organiseren zodat leerlingen hun ideeën face-to-face kunnen komen vertellen op een vaste plek en tijd op school. Het is hoe dan ook belangrijk dat leerlingen weten waar ze hun ideeën kwijt kunnen. Communiceer dit via meerdere kanalen en zorg er dan ook voor dat je de ideeën box, e-mail of socials goed bijhoudt en de ideeën bespreekt bij vergaderingen van de leerlingenraad.
  • Ga in gesprek met leerlingen in de school: vraag je medeleerlingen wat zij zouden willen veranderen aan de school. Hoe ziet hun ideale school eruit? Wat zouden zij aanpassen?
  • Gebruik socials: Laat leerlingen foto’s sturen van dingen waar ze ontevreden over zijn. Zoals de vieze toiletten, de drukke gangen tijdens de leswissel, een tekort aan stoelen in de kantine of de ouderwetse PowerPoint van een docent. Zo kom je er achter wat er speelt in de school.
  • Evalueer de leerlingenraad: ga met de hele leerlingenraad in gesprek. Wat kan er beter? Misschien komt hier een plan uitrollen. Zoals een nieuw leerlingenstatuut of een beter vergaderschema. Of dat jullie nieuwe leden met nieuwe ideeën nodig hebben.

 

Deel dit bericht
DELEN: