Je bent hier
Home ProjectVavo petitie

Vavo petitie

Petitie voor reiskostenvergoeding voor vavo’ers

Geldgebrek mag nooit een belemmering zijn om (alsnog) je diploma te halen! Daarom heeft het LAKS in 2020 een petitie opgezet om te pleiten voor een reiskostenvergoeding of gratis openbaar vervoer voor scholieren van het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). En op die petitie kregen we duizenden steunbetuigingen binnen.

In Nederland zijn er maar ongeveer 35 vavo-locaties. Hierdoor moeten de leerlingen vaak ver reizen om bij hun school te komen. Omdat zij geen reiskostenvergoeding ontvangen, lopen hun reiskosten vaak hoog op. Kosten die zij zelf moeten betalen. Vavo-docenten zien het gevolg hiervan: hun klassen zijn aan het einde van de maand aanzienlijk leger. Zonde en zorgelijk, want het vavo is vaak een uitstekende manier om leerlingen alsnog hun diploma te laten halen, als dat op het reguliere voorgezet onderwijs niet gelukt is.

Met alle ondertekeningen en verhalen die we binnenkregen, zijn we met het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap om de tafel gaan zitten. Gelukkig wordt het probleem door de vavo-scholen zelf en ook de politiek gezien, en willen alle partijen een oplossing. Een voorstel is uiteindelijk door kamerleden Westerveld en De Hoop gepresenteerd in de Tweede Kamer, maar helaas is er bij het stemmen over het voorstel geen meerderheid behaald. Het LAKS beraadt zich nu op nieuwe manieren om het thema onder de aandacht te brengen. We zullen ons blijven inzetten voor de vavo-reiskostenvergoeding.

 

Meepraten over onderwijs?

Pizza panels
Deel dit bericht
DELEN: