Je bent hier
Home ProjectAdviesraad EigenWijsheid

Adviesraad EigenWijsheid

 “Wij, met onze eigen wijsheid, op onze eigen wijze.” Adviesraad ÉigenWijsheid vertegenwoordigt thuiszitters die vastlopen in het onderwijs en geeft hierover gevraagd en ongevraagd advies. Niet over,  maar met de jongeren zelf. 

Over de adviesraad ÉigenWijsheid

De raad is ontstaan uit het gebrek aan inspraak van jongeren en thuiszitters bij gesprekken en besluitvorming over het onderwijs. Daar moet hoognodig verandering in komen. Op 2 juni 2021 is in samenwerking met het LAKS en de Number5 Foundation Adviesraad ÉigenWijsheid gelanceerd

Advies 

Wij gaan graag in gesprek met overheidsinstanties en organisaties met betrekking tot inclusie en onderwijs om ideeën uit te wisselen en voor het geven van advies. Stuur ons een mail met informatie over de organisatie en/of het project waar advies van ervaringsdeskundige jongeren welkom is, dan kijken wij of we hier iets in kunnen betekenen. Ons mailadres is:  eigenwijsheid@laks.nl

11-puntenplan 

Iedere thuiszitter is er één te veel. Toch kent Nederland nog altijd minstens 15.000 kinderen en jongeren die niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Wij roepen ieder die zich inzet voor beter onderwijs op om in actie te komen rond deze 11 doelen. Klik op elk punt van het 11-puntenplan voor meer informatie.

  • Er komt een alternatief voor de toetscultuur en het prestatiegericht onderwijs.
  • Het leerrecht en het ontwikkelrecht worden vastgelegd in de wet.
  • Er komen sterke en onafhankelijke steunpunten voor leerlingen.
  • Er komt inclusief en breed hoorrecht voor leerlingen.
  • De mogelijkheid wordt gecreëerd tot toetsing door een onafhankelijke expert bij de doorverwijzing naar het speciaal onderwijs.
  • Mogelijkheden tot het behalen van een maatwerkdiploma en het zelf bepalen van je eigen studietempo per vak worden uitgebreid.
  • Er komt betere en bredere ondersteuning op scholen met kleinere klassen.
  • Drang- en dwangmaatregelen mogen niet meer ingezet worden onder leerlingen.
  • De juridische positie van leerlingen wordt versterkt.
  • De taboes over mentale klachten in het onderwijs worden verbroken en er wordt in gesprek gegaan over schoolveiligheid.
  • Het verdienmodel van de zorgleerling wordt verbroken.

Voor de uigebreide toelichting per punt, klik hier!

Contact 

Op dit moment kunnen wij helaas niet iedereen persoonlijk advies geven. Wel kan je terecht op onze sociale media en Discord server!

Volg ons op social media:

Instagram: @adviesraadeigenwijsheid 
Twitter: @AREigenWijsheid 
Facebook: facebook.com/adviesraadeigenwijsheid  

Eens in gesprek gaan met de raad? Of andere vragen over dit initiatief? Stuur een mail naar eigenwijsheid@laks.nl,  dan nemen zij contact met je op!

Deel dit bericht
DELEN: