Je bent hier
Home Blog Thuiszitter Daphne stuurde ons een mail

LAKS nieuws

Thuiszitter Daphne stuurde ons een mail

Thuiszitter Daphne stuurde ons dit bericht: mail Daphne

Onze reactie:

Beste Daphne,

Allereerst wil ik je bedanken voor je mail en oproep op sociale media. Het is dapper om zo openlijk je verhaal te doen. Je verhaal heeft ook effect, tientallen mensen liken en delen het waardoor nog meer mensen bewust worden van dit probleem. Het is fijn dat je ons weet te vinden.

En helaas ben je lang niet de enige die dit meemaakt. Duizenden leerlingen zitten thuis. Die net als jij en je ouders eerst door een ellenlang traject zijn gegaan met vele gesprekken met de school.

Het gevolg is dat je niet kan leren evenals de leerlingen die wél naar school gaan en, ik denk nog erger, dat je geen contact meer hebt met andere leerlingen. Je raakt als thuiszitter al snel in een zogenoemd ‘sociaal isolement’ doordat je geen vrienden van school meer hebt. Daarom is je vraag ‘waar is nu dat passend onderwijs?’ een hele terechte vraag. Jij en al die andere leerlingen zijn het bewijs dat het passend onderwijs niet werkt.

Wij zetten ons dan ook hard in voor al deze leerlingen die thuiszitten. Zo pleiten we al enkele jaren voor een hoorrecht, waarmee het luisteren naar de behoeftes van leerlingen verplicht wordt voor scholen. Tevens zitten we scherp op de afspraak in het regeerakkoord waarin staat dat de mogelijkheden tot een leerrecht onderzocht worden. Daarnaast hebben we een thuiszittersnetwerk waarmee we bijeenkomsten organiseren om te kijken wat nog meer voor jullie belangrijk is, zodat wij dat weer naar buiten kunnen brengen. Ik ben blij om te zien dat je daar al lid van bent!

Om dus kort antwoord te geven op je vraag: het LAKS is met haar thuiszittersnetwerk een plek waar je terecht kan met je verhalen en waar je anderen in eenzelfde situatie kan spreken. Ook is het LAKS de organisatie die hier dan weer mee gaat aankloppen bij de mensen die er écht over gaan, de politiek. We doen dus ontzettend hard ons best om ook jouw geluid over te brengen, maar ook mijn mogelijkheden reiken lang niet ver genoeg om de problemen op te lossen. Dat ligt bij de Inspectie, het ministerie en, de uiteindelijke baas in Nederland; de Tweede Kamer.

En mijn beeld is dat het er niet naar uitziet dat het voorlopig gaat veranderen, maar wij blijven ons hier hard voor inzetten. En ook jij, met deze mail, draagt daar aan bij.

Dit is tegelijk dan ook een oproep aan de mensen die er uit eindelijk over gaan, om het probleem rondom passend onderwijs en thuiszitters nou eens eindelijk aan te pakken.

Ik ga ervan uit je nog eens te ontmoeten bij een van onze bijeenkomsten. Weet dat je daar altijd welkom bent. Ik heb er ook vertrouwen in dat jij de passie voor muziek en tekenen ergens weet in te zetten.

Het LAKS blijft zich hard inzetten voor thuiszitters, graag ook samen met jou.

 

Met vriendelijke groet, namens het LAKS-bestuur,

 

Jordy Klaas

Voorzitter bestuur

DELEN: