Je bent hier
Home Blog LAKS en VO-raad trekken aan de bel over nieuwkomersonderwijs

LAKS nieuws

LAKS en VO-raad trekken aan de bel over nieuwkomersonderwijs

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) trekt samen met de VO-raad aan de bel bij de Tweede Kamer, over het onderwijs aan nieuwkomers. Voorzitter Janouke van Meerveld: ‘Het gaat op dit moment de verkeerde kant op met het onderwijs aan deze leerlingen. Een aantal kinderen en jongeren krijgt nu niet het onderwijs waar het recht op heeft.’ Dat kinderen en jongeren niet het onderwijs krijgen waar zij recht op hebben komt doordat de internationale schakelklassen vol zitten. Daarnaast wordt er geen onderwijs geregeld vanwege de gevolgen van de huidige opvangcrisis. Ook spelen er in het nieuwkomersonderwijs al lange tijd structurele problemen.

 

Het LAKS en de VO-raad roepen op om aan twee dingen te gaan werken. Ten eerste moet er op korte termijn gezorgd worden voor onderwijs aan alle kinderen en jongeren. Ten tweede moet er structureel geïnvesteerd worden in het nieuwkomersonderwijs. Van Meerveld: ‘Niet alleen omdat alle jongeren in Nederland de kans verdienen om zichzelf te ontwikkelen, maar ook om te voorkomen dat er een grote groep jongeren straks blijvende schade oploopt en niet mee kan doen in de maatschappij.’

 

30 november aanstaande is er een debat van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over onderwijs aan vluchtelingen. Van Meerveld: “Er moet nu iets veranderen aan het onderwijs aan nieuwkomers, om te voorkomen dat het probleem nog groter wordt en simpelweg omdat niet alle kinderen en jongeren op dit moment het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. En onderwijs is een recht voor ons allemaal!”

 

DELEN: