Waarom zou ik nu klagen?!

Ik hoor het je denken: de examens gaan toch niet door, waarom zou ik dan nog een klacht indienen? Juist nu is het belangrijk dat je laat weten waar je tegenaan loopt. Een examenjaar bestaat niet zonder examenklacht. Weten waarom? Lees dan verder…

Reden 1: De situatie is nieuw en verandert snel.

Vorige week dachten we nog: die examens gaan sowieso door. Misschien gaat het er iets anders uit zien, staan de tafels wat verder uit elkaar of gaan ze op een ander moment plaatsvinden. Dinsdagochtend gebeurde het dan toch: In 2020 vindt er geen centraal eindexamen plaats. Voor het eerst in zeker 75 jaar. Het is daarom belangrijker dan ooit dat we in de gaten kunnen houden of er geen probleemsituaties ontstaan. Laat het daarom weten als je ergens tegenaan loopt.

Reden 2: De randvoorwaarden worden nog bedacht.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de voorwaarden van het afgelasten van het centraal examen te bedenken. Wanneer ben je precies geslaagd? Mag je nog wel vervroegd examen doen? Hoe gaat de herkansing eruit zien? We horen daarom graag hoe jullie daarover denken. Dan kunnen we jullie ideeën doorgeven aan de personen die momenteel werken aan de oplossingen.

Reden 3: Alle scholen organiseren de schoolexamens zelf.

Het centraal examen vindt normaal plaats onder omstandigheden die voor alle leerlingen ongeveer gelijk zijn. Dat gaat dit jaar helaas niet gebeuren. We vertrouwen erop dat scholen de schoolexamens goed organiseren, maar als je het gevoel hebt dat er iets niets haaks is of gewoon even kwijt wilt hoe jouw school dat doet, kan je hier terecht!

Reden 4: Wellicht ben je niet de enige met een probleem.

Naast dat je misschien hulp nodig hebt, kan het ook zo zijn dat iets wat voor jou een klein probleem lijkt te zijn, bij heel veel scholieren speelt. Ook dan is het goed dat we dit kunnen communiceren aan andere partijen in het onderwijs!

Reden 5: Soms is het goed om even stoom af te blazen.

Tot slot: jullie maken wat mee. Een rollercoaster aan maatregelen, sociale onthouding. Die frustraties moet je kwijt: Gebruik examenklacht daarom ook om gewoon even alles eruit te gooien. Dat lucht op.