#Daarom test ik

Maak jij gebruik van gratis zelftesten die je van jouw school kan krijgen? Of twijfel je nog?
Het LAKS en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Op deze pagina vind je daarom meer informatie over het zelftesten.

Waarom zou je jezelf preventief testen, dus testen zonder dat je klachten hebt?

Gelukkig heb je als jongere meestal weinig klachten als je corona krijgt. Maar daardoor heb je niet altijd door als je besmet bent. Als je besmet bent kun je wel mensen om je heen besmetten. Door jezelf 2 x per week te testen kun je makkelijk in de gaten houden of je het virus (zonder dat je het in de gaten hebt) bij je draagt. Zo voorkom je dat je vrienden, familie, klasgenoten, leraren of anderen besmet.

 

Waarom is het twee keer per week nodig?

Het kan dat je vlak voordat je de eerste test doet nét besmet bent, maar dat er op dat moment nog te weinig virusdeeltjes in je lichaam zijn om door de test te worden gezien. Daarom test je altijd 2x per week, met 3 dagen ertussen: zo kan de test de besmetting met het coronavirus de tweede keer wel goed zien.

 

Wat is een zelftest eigenlijk?

Zelftesten zijn coronatesten die je bij jezelf kunt afnemen. Hoe je de test moet gebruiken lees je hieronder. Na 15 minuten is de test klaar en kun je zien of je het coronavirus hebt.

De zelftesten zijn anders dan de test op een GGD-testlocatie. Het wattenstaafje hoeft minder ver de neus in. De zelftesten zijn wel iets minder betrouwbaar. Je kunt de zelftest gebruiken als je geen klachten hebt die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus. Heb je wel klachten die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus? Dan moet je een afspraak maken  voor een test bij de GGD-testlocatie.

 

Hoe werkt een zelftest?

Wil je in weten hoe zo’n zelftest werkt? Bekijk dan de flyer zelftesten doe je zo.

Laat je bij een positieve uitslag van je zelftest altijd direct gratis testen bij de GGD. Als je uitslag negatief is, ben je zeer waarschijnlijk niet besmettelijk. Blijf je wel aan de basismaatregelen houden.

 

Waar en wanneer kom ik aan de zelftesten?

Jouw school biedt jou de gratis zelftesten aan. Je mag zelf aangeven of je de zelftesten wilt gebruiken. Je school bepaalt zelf hoe en wanneer ze de zelftesten uitdelen. Is het voor jou niet duidelijk wanneer je de testen van jouw school krijgt? Vraag er dan naar bij je school.

 

Wanneer is preventief zelftesten niet meer nodig?

Je hoeft jezelf niet meer preventief te testen wanneer je als immuun wordt gezien. Immuun ben je bijvoorbeeld als je volledig bent gevaccineerd en er daarna minimaal twee weken voorbij zijn gegaan. Wil je precies weten wat immuun betekent en wanneer je dus geen preventieve zelftesten hoeft te gebruiken? Lees dan  de definitie van immuniteit.

 

Laat jij je vaccineren?

De meest effectieve manier om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is door jezelf te laten vaccineren. Op de pagina van het Nederlands Jeugdinstituut vind je extra informatie over vaccineren, speciaal voor jongeren. Twee weken nadat je volledig gevaccineerd bent, hoef je dus niet meer mee te doen met het zelftesten én hoef je niet meer in quarantaine als je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest.

Op de site van prikken zonder afspraak vindt je locaties waar je (samen met je ouders) naartoe kan voor een vaccinatie. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken.

 

Wat als jij anders denkt over de coronamaatregelen dan mensen om je heen?

De coronaregels kunnen soms voor conflicten zorgen. Tussen jou en je vrienden of thuis met je familie. Op de website Coronaconflict! delen jongeren hun coronaconflicten, en worden er suggesties gegeven voor hoe je kunt reageren.