Je bent hier
Home Blog Staken? Rechten en gevolgen op een rijtje

LAKS nieuws

Staken? Rechten en gevolgen op een rijtje

 

De laatste tijd krijgt het LAKS veel vragen over staken. Van de algemene onderwijsstaking van 15 maart tot de verschillende klimaatstakingen die gepland staan: veel scholieren willen weten wat ze wel en niet mogen. Waar moet je rekening mee houden als je wil staken?

Stakingsrecht alleen voor werknemers, scholieren hebben leerplicht

Het recht om te staken wordt door allerlei wetten en verdragen gegarandeerd. Dat geldt echter alleen voor werknemers in loondienst. Scholieren vallen daar niet onder: integendeel, die zijn tot hun achttiende verplicht naar school te gaan of in het bezit van havo/vwo-diploma of een MBO diploma minimaal op niveau-2 te zijn .

Aktie geen grond voor geoorloofd verzuim

Natuurlijk zijn er redenen om niet naar school te gaan. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, een huwelijk of een begrafenis. Actievoeren en aandacht vragen voor idealen, valt daar helaas niet onder, hoe gepassioneerd je er ook over bent. Formeel ben je dus aan het spijbelen en dat kan gevolgen hebben. Officieel is spijbelen zelfs strafbaar.

En als je het toch doet?

Dat hangt van je school af. De school is verplicht om ongeoorloofde afwezigheid van 16 uren les- of praktijktijd in een periode van 4 aaneengesloten lesweken te melden bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar bepaalt hoe ernstig het is en kan in het uiterste geval met boetes of taakstraffen komen. Als je één dag spijbelt om te demonstreren is de school dus niet verplicht dat te melden. Wel kan de school natuurlijk zelf straf uitdelen aan spijbelaars.

Hoe dan wel?

Misschien is het slim om te bedenken of je schoolleiding sympathie zou hebben voor de demonstratie waar je aan meedoet. Dan kan je aan je schoolleiding toestemming vragen om school te missen. Scholieren.com heeft deze voorbeeldbrief gemaakt die je kan gebruiken bij het vragen van verlof. Als je school het demonstreren ziet als activiteit die aansluit bij het onderwijsprogramma, geldt het niet als spijbelen.

Soms staat er ook in het leerlingenstatuut iets over hoe scholen omgaan met staking van leerlingen: check dat dus. Maar als je idealen voor jou boven alles gaan, zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen het risico te nemen, te kijken wat er gebeurt en de strijder in jezelf los te laten.

Meer vragen?

Je kan ons altijd mailen op info@laks.nl en bellen op 030 7900 910 (ma tm do 10:00-17:00)

Meer informatie staat ook op deze sites:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/geoorloofd-schoolverzuim-en-spijbelen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht/vraag-en-antwoord/wanneer-hoeft-mijn-kind-niet-naar-school

Wat zijn de gevolgen van ongeoorloofd verzuim?

DELEN: