Wat is LAKS?

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Wij zorgen ervoor dat er niet alleen maar óver, maar ook mét de scholier wordt gepraat. Het LAKS organiseert verschillende activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren. Dit moet je heel ruim zien. Het LAKS heeft over alles wat met het voortgezet onderwijs te maken heeft een mening. Namens alle scholieren. En zo niet, dan kun jij die maken. Want het LAKS, dat ben jij.

Liever kijken dan lezen?

Hoezo LAKS?

Het LAKS is er voor alle scholieren van Nederland. Van vmbo-bb tot gymnasium scholieren, en ook van scholieren in het volwassenenonderwijs. Wij laten de stem van scholieren horen in de politiek, in de media en op middelbare scholen. Het vertegenwoordigen en ondersteunen van scholieren doen we op veel verschillende manieren. Zo geven we bijvoorbeeld trainingen aan leerlingenraden en scholieren in de MR en organiseren we regelmatig themadagen over interessante onderwerpen met toffe sprekers. En speciaal voor alle examenkandidaten is er natuurlijk de eindexamenklachtenlijn. Ook helpen wij je natuurlijk graag met het uitvoeren van jouw plannen om je school te verbeteren. Daarnaast kun je natuurlijk altijd met al je vragen en klachten over het onderwijs of je school bij ons terecht!

 

LAKS-bestuur, iets voor jou?

Een plek in het bestuur van het LAKS houdt in dat je een jaar lang de belangen van de Nederlandse scholier behartigt. Als algemeen bestuurslid doe je dat bijvoorbeeld door themadagen en cursussen voor scholieren te organiseren, of door je op een inhoudelijk dossier te richten. Voor een ander bestuurslid is het de taak om met politici te praten, en weer iemand anders houdt zich bezig met de financiële zaken van het LAKS. Zie voor meer informatie over de verschillende functies het document ‘functieprofielen’ onderaan dit bericht.
Realiseer je dat een plek in het LAKS-bestuur veel van je vraagt. Op het LAKS-kantoor in Utrecht vergader je minstens drie keer per maand met je mede-bestuursleden en met de medewerkers van het LAKS. Ook zul je vaak afspraken hebben met bijvoorbeeld medewerkers op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of andere vertegenwoordigers. Soms kan het zelfs zijn dat je een overleg met de Minister hebt! Dat gebeurt allemaal na, maar ook onder schooltijd. Omdat je daarnaast eigenlijk geen tijd meer hebt voor een bijbaan, krijg je maandelijks een bestuursvergoeding.

Geen bestuur, maar wel actief worden?

Het LAKS heeft veel meer actieve scholieren dan in het bestuur alleen! Wij zouden niet kunnen functioneren zonder onze super actieve achterban. Dat betekent dat niet alleen het bestuur en de medewerkers zich heel hard in zetten voor het goed functioneren van de vereniging maar ook heel veel leden zich actief inzetten om LAKS draaiende te houden. Zo zijn er verschillende commissies waarbinnen je zou kunnen werken, of panels waar je naartoe kan gaan? Lees meer!

Meer weten over het LAKS? Bel gerust een van onze bestuursleden op!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief