Je bent hier
Home Medezeggenschapsraad (MR) Welke skills heb je nodig als MR-lid?

Informatie

Medezeggenschapsraad (MR)

?

Welke skills heb je nodig als MR-lid?

Welke skills heb je nodig als MR-lid? Nou, volgens het LAKS: vergaderen, contact met de leerlingen, lobbyen en onderhandelen.

Vergaderen
Je hoort bijna nooit dat leerlingen in een MR willen omdat ze ‘zo graag vergaderen’. Toch zijn het de vergaderingen waar het allemaal gebeurt. En hoewel er af en toe een saaie vergadering bij zal zitten, kan het er soms ook behoorlijk pittig aan toe gaan! Vergaderen doe je immers om onderwerpen te bespreken en besluiten te nemen. Het is dus van belang dat je in de vergadering goed oplet en je stem laat horen. Bij een vergadering van de MR zijn naast jij en je medescholieren ook personeelsleden en ouders aanwezig. Dat betekent dat de sfeer anders is en dat de gesprekken anders verlopen dan bij een vergadering van bijvoorbeeld de leerlingenraad. Het doel van een vergadering kan per keer verschillen.

Contact met leerlingen
In de MR zit je niet alleen maar voor jezelf. Als leerlinggeleding in de MR zijn je medeleerlingen je achterban en het is dan ook jouw taak hen te vertegenwoordigen. Als leerling in de MR ben je de stem van de scholieren op jouw school. Niet iedereen heeft namelijk de interesse om zich in te zetten voor de MR. Het merendeel van de scholieren heeft zelfs helemaal geen interesse in medezeggenschap; sterker nog, maar weinig leerlingen weten dat er zoiets als medezeggenschap bestaat. Leerlingen die actief zijn in de MR op school klagen daar soms over. Maar dat heeft weinig zin. Beter is het om te proberen deze leerlingen toch te bereiken, want om de leerlingen op jouw school goed te kunnen verte­genwoordigen moet je contact met de hele school proberen te onderhouden.

Lobbyen
Als het goed is, zit je niet alleen in de MR omdat het er zo gezellig is. Je wilt ook iets gedaan krijgen. En omdat je samen in de MR zit met andere belangenbehartigers, moet je anderen vaak overtuigen van jouw mening. Lobbyen is precies wat je doet als je iets van je ouders gedaan wilt krijgen. Als je moeder bijvoorbeeld vindt dat je op vrijdag voor 22:00 thuis moet zijn, dan ga je lobbyen bij je vader. Je praat wat op hem in over het belang van vrijheid en als je hem hebt overtuigd, ga je naar je moeder met het argument: “Ja maar papa vindt het goed.”

Onderhandelen
Onderhandelen is een onmisbare vaardigheid in de MR. Onderhandelen gebeurt wanneer partijen verschillende doelen hebben. Dit geldt heel vaak voor de verhouding tussen de MR en de schoolleiding. Allebei willen jullie een betere school, maar je bent het vaak met elkaar oneens over wat dat betekent of hoe je dat voor elkaar krijgt. In zo’n geval zul je moeten onderhandelen om tot een overeenkomst of afspraak te komen.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS