Je bent hier
Home Corona Wat gaat er gebeuren met de eindexamens 2022?

Informatie

Corona, Eindexamens

?

Wat gaat er gebeuren met de eindexamens 2022?

De eindexamens van 2022 gaan door. Minister Slob heeft wel besloten om een aantal regels voor de eindexamens van 2022 aan te passen.  Zo kunnen leerlingen net zoals vorig jaar hun centrale eindexamens over meerdere tijdvakken spreiden en krijgen leerlingen een tweede herkansingsmogelijkheid. Daarnaast sluiten leerlingen van het vmbo hun beroepsgerichte profielvak deels met een cspe en deels met een schoolexamen af. De specifieke regels vind je op een rij:   

Spreiding over drie tijdvakken 

De examens worden niet zoals gewoonlijk in één tijdvak afgenomen maar in drie tijdvakken.  

  • Tijdvak 1: 12 mei t/m 30 mei 
  • Tijdvak 2: 13 juni t/m 24 juni 
  • Tijdvak 3: 5 t/m 8 juli 

In de tijdvakken 1 en 2 kun je je examens maken. In tijdvak 2 en 3 kun je je herkansingen maken. Als je bijvoorbeeld in quarantaine zit of veel lessen van een vak gemist hebt, kun je samen met je school beslissen om het vak in tijdvak 2 te maken. Dit geeft je meer tijd om je op dat examen voor te bereiden.  

Eén extra herkansing 

In plaats van alleen één centraal eindexamen te mogen herkansen, mag je dit jaar twee centrale eindexamens herkansen. Je kunt een vak zowel in tijdvak 2 als in tijdvak 3 herkansen. Het is helaas niet mogelijk om twee keer hetzelfde vak te herkansen. Als je op het vmbo-bb of -kb zit heb je daarnaast nog een herkansing voor het beroepsgerichte profielvak.

Beroepsgerichte profielvakken en het cspe

De centraal schriftelijke en praktische examens (cspe’s) gaan dit jaar wederom niet door, maar de eindtermen van de praktijkvakken vervallen niet. Deze zullen nu door middel van schoolexamens getoetst worden. Dit naar aanleiding van de grote achterstanden bij praktijkvakken door de uitval van veel lessen.

Daarnaast is de periode waarin de flexibele digitale centrale examens BB en KB afgenomen worden verlengd tot en met 22 juli 2022.  

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS