Je bent hier
Home Corona Ik ben blijven zitten terwijl op de school van mijn buurjongen iedereen over mag. Hoe kan dit?

Informatie

Corona

?

Ik ben blijven zitten terwijl op de school van mijn buurjongen iedereen over mag. Hoe kan dit?

In Nederland geldt vrijheid van onderwijs waardoor scholen heel veel dingen zelf mogen bepalen. Ook de regels voor overgaan, oftewel de overgangsnormen, mogen de scholen zelf opstellen. Daarom kan het zijn dat de ene school strenge overgangsnormen heeft terwijl de andere school iedereen over laat gaan. Er zijn eigenlijk drie mogelijkheden: 

  • De school heeft bepaalde normen voor overgang en deze gelden ook dit jaar ondanks corona 
  • De school heeft normen voor overgang maar dit jaar kan de scholier misschien wel over als hij of zij de docent kan overtuigen van zijn of haar motivatie 
  • De school heeft geen normen voor overgang en iedereen mag over. Dit kan altijd zo zijn of alleen speciaal dit jaar. De scholieren die het niet zo goed doen, krijgen extra ondersteuning in het nieuwe schooljaar. 

Als je school ook dit jaar strenge overgangsnormen hanteert waar je niet mee eens bent, kan je overwegen een klacht in te dienen bij je school.  Hoe je dat doet, lees je op de website van je eigen school, onder klachtenprocedure. Je kan ook contact opnemen met een scholier die namens alle scholieren van jouw school in de medezeggenschapsraad zit. Zij of hij kan ervoor pleiten in de medezeggenschapsraad dat de overgangsnormen aangepast moeten worden. Let op: dit kan een lang proces zijn waarvan de uitkomst niet zeker is.

 

Staat je vraag er niet bij? Stel dan je vraag aan het LAKS