Petitie: OV VOOR HET VAVO

Op dit moment hebben VAVO-leerlingen geen studentenreisproduct (gratis gebruik van het OV). Omdat er maar weinig VAVO-scholen zijn in Nederland moet de helft van de leerlingen ver reizen en maakt hierdoor grote kosten. Hierdoor merken docenten op dat aan het einde van de maand hun klassen aanzienlijk leger zijn. VAVO-leerlingen vallen onder dezelfde wet als het MBO maar hebben geen reisproduct terwijl MBO studenten dit wel hebben. Het LAKS wil hier, samen met de leerlingenraad van het Joke-Smit College, verandering in brengen!

5138 mensen tekenden de petitie.

Het VAVO een belangrijke stap is naar een diploma, vervolgopleiding of een baan, daarom is het vreemd dat deze groep hierin niet gelijk wordt ondersteund. De hoge kosten voor het reizen schrikt potentiële leerlingen af of dwingt ze tot bijbaantjes die een focus op school in de weg staat, en daarmee direct ook een effect heeft op hun toekomst. Omdat er maar 16.000 VAVO-leerlingen zijn, is het geven van een studentenreisproduct geen aanslag op de onderwijsbegroting. In het kader van het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaten, het bevorderen van kansengelijkheid, het stimuleren van een leven lang leren en het beste uit jezelf halen, is het volstrekt logisch om een studentenreisproduct voor het VAVO in te voeren. Teken daarom deze petitie gericht aan de Tweede Kamer (Commissie Onderwijs), want iedere scholier moet betaalbare toegang hebben tot onderwijs en een diploma!

Getekend door:

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, De leerlingenraad van het Joke Smit College
ROOD, Jonge Socialisten, Ouders & Onderwijs, Jonge Democraten en DWARS

 

En door:

LeerlingDocentOuderAnders

Let op: In je motivatie kan je geen vreemde tekens (bijvoorbeeld: $ of *) gebruiken.

We sturen je een bevestigingsmail met een link. Deze moet je nog bevestigen voordat je stem officieel telt! De e-mail kan mogelijk in je spam belanden.