Nieuws

30 January 2014

Een tussenjaar nemen?

Zal ik nadat ik het befaamde papiertje heb bemachtigd meteen doorstuderen of ga ik voor een tussenjaar? Toch die ene rondreis door Australië maken, vrijwilligerswerk in Nepal doen of gewoon een rustig jaartje in Nederland om stoom af te blazen en goed uitzoeken welke studie ik wil volgen. Dit is toch wel een vraag waar meerdere scholieren bijna hun intelligente hersens over moeten kraken, want er zijn veel voor- en tegenargumenten. Op het internet kun je door de bomen het bos niet meer zien, als je er informatie over wilt zoeken. Door deze blog hoop ik je een beetje te helpen.

Studiekeuze
Heb je al een keuze gemaakt of wil je een tussenjaar gebruiken om hier juist achter te komen?
➢       Als het eerste het geval is, heb je waarschijnlijk een goede LOB, loopbaanoriëntatie en –begeleiding, (= het traject tot en met je studiekeuze) gehad en wil je een tussenjaar gebruiken om levenservaring op te doen. Bijvoorbeeld omdat je die onwijs gave reis door Azië, waar je al zo lang van droomt, kunt maken. Even anders dan anders.
➢       Wat alleen veel vaker voorkomt, is dat eindexamenkandidaten zo gefocust zijn op alle examens dat ze vergeten zich te gaan verdiepen in wat ze erna willen. “Ja, de hoge hotelschool lijkt me wel leuk. Leuke omschrijving op internet en in de bediening werken, vond ik ook niet erg.” Dit is natuurlijk niet inhoudelijk weten wat de studie inhoudt. Is dit het geval, dan is overhaast aan een studie beginnen niet de juiste oplossing. Precies dit zorgt ervoor dat er zoveel switchers zijn.
Ook het ministerie merkte dit op, waarna het LAKS het LOB-onderzoek (te vinden op www.laks.nl) heeft uitgevoerd. Hieruit bleek dat er een betere rolverdeling tussen decaan, mentor en vakdocent moet komen. Jij moet naar open dagen, meeloopdagen gaan en stages regelen via je eigen netwerk. Vergeet vooral niet dit thuis te bespreken. En last but not least: hoe vroeger je begint met oriënteren, hoe beter! Je hebt er steeds minder tijd voor, totdat je het moment bereikt dat je zo in de examenstress zit dat je er helemaal niet meer aan toekomt. Terwijl het geen moeite hoeft te kosten: je zit in de eerste klas en weet van studeren inderdaad nog niet veel, maar je gaat wel naar verjaardagen waar je met je oom praat en die standaard vraagt hoe het op school gaat... Vraag hem voor de verandering welk beroep hij uitoefent, welke weg hij heeft afgelegd en waarom hij het beroep zo interessant vindt, of juist niet.

CV
Ga je een studie doen waar ze je (o.a.) beoordelen op je CV voor je wordt toegelaten? Alles wat je doet, kan je erop zetten, want het zijn dingen waardoor jij opvalt, waardoor zij jou onthouden en je dus eerder wordt toegelaten.
➢       Mocht je al weten wat of in welke richting je een studie wilt volgen, kan je natuurlijk kijken of je in je tussenjaar iets kunt combineren. Persoonlijk wil ik graag de studie geneeskunde gaan volgen. Hiervoor moet ik door een decentrale selectie heenkomen: bij veel procedures vragen ze om je CV. Beslis ik om na de middelbare een tussenjaar te nemen? Of als ik dan niet ben doorgelaten, kan ik misschien een baantje bij een bejaardentehuis nemen of vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in het buitenland gaan doen, waardoor ik het jaar daarna een beter CV heb en een grotere toelatingskans.
➢       Mocht je nog totaal geen flauw idee hebben, dan staan alle wegen voor je open: doe (vrijwilligers)werk, wordt een au pair, ga reizen, leer een taal of ga nog een jaartje naar een high school of college. Je merkt beter waar je interesses echt liggen als je ermee bezig bent!

Financiële regelingen
Zijn de toekomstige financiën een struggle? Ben niet gevreesd, dit is niet meer iets waar je je zorgen om hoeft te maken! Tot vermoedelijk 2017 zal de versobering van het studenten-OV in ieder geval niet ingaan en de basisbeurs gaat er op z’n vroegst in het schooljaar 2015-2016 uit. Daarbij is het ook nog maar de vraag of het wetsvoorstel van Bussemaker dan wel de meerderheid zal krijgen. Kortom: voor aanstaand schooljaar is er geen enkel financieel probleem in vergelijking met als je het jaar erop gaat studeren. Voor het jaar daarna moet je de actualiteiten over de basisbeurs goed in de gaten houden. Overigens kan je er dus ook voor kiezen om een jaar te gaan werken, zodat je een goed potje kan opbouwen. Studeren blijft duur.

Volg je hart
Ben jij niet van dit soort clichés? Ik ook niet! Toch gebruik ik het nu, want het komt echt van toepassing. Je kan wel alle voors en tegens op een rijtje gaan zetten. Het kan negatief of juist positief werken om daadwerkelijk aan een nieuwe opleiding te beginnen; opdoen van ervaring tegen een “verspild” jaar; meer inzicht in interesses tegen (overhaast) aan een studie beginnen. Nog steeds blijf ik bij mijn standpunt: is een tussenjaar iets waar je echt al langere tijd over nadenkt, ga er dan voor! Want na je studie sluit het werken goed aan en voor je het weet heb je kinderen, zo plannen we onze hele toekomst vol... Genoeg redenen om het niet te doen, doe het nu dus wel!

Heb je besloten om volgend jaar te gaan studeren? Vergeet je dan niet voor 1 mei aan te melden bij de desbetreffende studie en daarnaast heb je recht op een studiekeuzeactiviteit!

Clair Rozemeijer – algemeen bestuurslid LAKS

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties: