Nieuws

18 January 2017

Verkiezingsstunt LAKS noodkreet tegen verschrikkelijke rendementsdenken

Naar aanleiding van onze verkiezingsstunt zijn de gemoederen behoorlijk hoog opgelopen.

Het is nogal wat om iedereen om de tuin te leiden, zelfs voor een brutale scholierenorganisatie als de onze. Veel mensen nemen dit ons dan ook kwalijk. Dat begrijpen wij volkomen, en in alle eerlijkheid hebben wij de ophef die is ontstaan toch een beetje onderschat. Wij hebben niemand willen bedriegen, en het is nooit onze intentie geweest om het vertrouwen in ons of de media te beschadigen.

Wij willen nogmaals benadrukken dat deze actie absoluut geen grap is. Onze boodschap, namelijk dat het rendementsdenken een fundamenteel probleem is dat ons onderwijs gegijzeld houdt, is juist zeer ernstig en wij voelen ons genoodzaakt om hier aandacht voor te vragen, zelfs als dat ten koste gaat van negatieve publiciteit rondom het LAKS. Het onderwijs is groter dan het LAKS en wij vangen met plezier de klappen als daarmee ons doel wordt bereikt: onderwijs gevrijwaard van rendementsdenken waar iedereen zijn of haar talenten optimaal kan ontplooien.

Gelukkig is onze boodschap goed over gekomen. Mensen in het onderwijs reageren overwegend positief: zij zien in dat er een mentaliteitsverandering nodig is. En verschillende politici hebben al aangegeven onze standpunten te ondersteunen.

Het LAKS blijft strijden voor de belangen van scholieren en voor beter onderwijs. We gaan met de politiek en onderwijsorganisaties in gesprek om onze standpunten te realiseren. En zolang het woord Aktie in onze naam staat zullen we de acties niet schromen (maar voorlopig even geen hoaxes meer).

- Het LAKS bestuur '16/'17

Hierbij nog eens ons twintig puntenplan waar we natuurlijk nog steeds keihard achter staan:

1. De rekentoets moet worden afgeschaft. De rekentoets wordt pas weer ingevoerd als het rekenonderwijs op orde is.
2. Het centraal examen moet compleet op de schop. Alleen de basis moet worden getoetst, zodat de volledige bovenbouw niet in het teken staat van het examen.
3. De basisbeurs voor studenten moet terug komen. Weg met het leenstelsel.
4. Schaduwonderwijs van particuliere bureaus waarbij leerlingen tegen hoge betalingen extra begeleiding en examentraining krijgen, moet verboden worden.
5. Elke school moet een leerlingenraad hebben die intensief bij de besluitvorming betrokken wordt.
6. Op elke school moeten leerlingen worden betrokken bij de evaluatie van docenten.
7. Elke leerling heeft recht om zonder aanvullende eisen door te stromen naar een hoger niveau.
8. Leerlingen krijgen het recht vakken op verschillende niveaus te volgen.
9. Gooi de bekostiging van scholen op de schop zodat niet hoge slagingspercentages, maar kwalitatief goed onderwijs wordt gestimuleerd.
10. De vaste voet in de bekostiging van scholen blijft, en bij het variabele deel worden evaluaties van leerlingen over de school meegewogen.
11. Elke school mag maximaal 12 leerlingen per 1 FTE docent inschrijven.
12. Scholen die kansen stimuleren en zich inzetten voor onderwijs op maat voor elke leerling moeten beloond worden.
13. Pak het rendementsdenken bij de wortel aan: scholen die nog wurgcontracten aan leerlingen geven en leerlingen onterecht uitsluiten van het examen moeten keihard gestraft worden.
14. Thuisonderwijs wordt bij de leerlingen voor wie dat nodig is financieel ondersteund.
15. Brede brugklassen moeten gestimuleerd worden.
16. Het aantal lesuren dat een docent voor de klas staat wordt teruggebracht, zodat zij genoeg tijd hebben lessen voor te bereiden.
17. Ambitieuze leerlingen moeten worden gestimuleerd door te stromen naar een hoger niveau en de gelegenheid moet worden geboden extracurriculaire activiteiten te volgen.
18. De fusietoets blijft, zodat er een ruime keuze van scholen blijft bestaan en de eeuwige drang naar efficiëntie wordt gestopt.
19. Vmbo-leerlingen moeten de mogelijkheid hebben een schakeljaar tussen het vmbo en het mbo te volgen.
20. Er moeten landelijke eisen worden gesteld aan loopbaanoriëntatie en –begeleiding op scholen.

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties:
 • 23 January 2017
  LAKS
  Hoi Jonathan, je kan zeker helpen, leerlingen met een mening zijn altijd welkom bij ons! Stuur anders even een mailtje naar bestuur@laks.nl om met ons bestuur in contact te komen.
 • 22 January 2017
  Jonathan
  Dit is zó waar! Als ik op de een of andere manier als leerling zou kunnen helpen, help ik dolgraag. Ik zit nu in 5VWO en ik moet bekennen dat ik me nog nooit zo gestrest heb gevoeld. We krijgen ineens bizar veel verslagen en dan ook nog die rekentoets... Docenten zeggen dat het aan het nieuwe onderwijsconcept ligt, of zo, maar ik heb géén idee.
 • 18 January 2017
  akkermans
  Een geweldige actie met een top rendement!