Nieuws

18 November 2014

Manifestatie 14 november: dank voor jullie komst!

 

Annelotte zei het al in haar speech afgelopen vrijdag op het Malieveld in Den Haag: het is een halfjaar geleden dat wij op een stoffige zolder in Amsterdam besloten dat de maat vol was. Alles wat daarna gebeurde resulteerde in afgelopen vrijdag: de landelijke manifestatie tegen het leenstelsel. En wat was het tof. Scholieren vanuit Maastricht tot aan Leeuwarden verzamelden zich samen met studenten en zelfs enkele docenten op het Malieveld. Het LAKS-standje fungeerde als zenuwcentrum van waaruit onder andere spandoeken werden uitgedeeld en het bood zelfs onderdak toen het ging regenen. Een dag lang hebben we daar de mening van de Nederlandse scholier schreeuwend, joelend en fluitend kenbaar gemaakt. Een terugblik.

 

Vrijdagochtend 14 november liepen zes bestuursleden door Amsterdam. Onder hun armen zaten dozen met promotiemateriaal en spandoeken geklemd, vastbesloten om nog zes keer uit die armen te glippen voordat we het Centraal Station bereikten. De manifestatie leefde in de hoofdstad; toen voorbijgangers vroegen waarvoor we die spandoeken gingen gebruiken, antwoordden andere voorbijgangers dat we waarschijnlijk naar het Malieveld op weg waren. Eenmaal aangekomen in Den Haag zagen we een groot leeg veld - wat logisch was, gezien het pas half elf was. De LAKS-stand werd opgetogen en het promotiemateriaal werd uitgestald. Langzaam maar zeker stroomde het Malieveld vol: een constante stroom van mensen vanuit het Haagse Centraal Station werd aangevuld door de scholieren die gebracht werden met de bus - waarvoor FNV Jong nog altijd bedankt wordt! De sfeer had nog het meeste weg van een voetbalwedstrijd; de aanwezigen hadden vlaggen, waren uiterst goed gehumeurd en stonden er allemaal met hetzelfde doel: we wilden winnen. Winnen van het onrecht dat ten minste 1 op de 10 scholieren aangedaan werd, winnen van een leven lang lenen, winnen van de slechte informatievoorziening vanuit het Ministerie. We wilden winnen van het sociaal leenstelsel.

Het programma begon met een speech van LAKS-voorzitter Annelotte. Zij sprak over de generatie Bussemaker, wurgcontracten en de lafheid van het kabinet om in het onderwijsbudget te knoeien. “Want kijk eens Jet, hier heb je je competente rebellen. Een heel Malieveld vol”, eindigde ze, en het Malieveld juichte. Vervolgens werd er gedebatteerd tussen verschillende kamerleden en volgden er speeches van onder andere Michiel Steegers, voorzitter van JOB. Toch bestond het geroezemoes onder de menigte vooral uit de vraag: wanneer komt ze? Komt ze überhaupt nog wel? De klok sloeg half drie en onder luid gejoel en gefluit stapte de minister Bussemaker van Onderwijs het podium op. Ondanks haar dappere poging om het Malieveld toe te spreken ging ze gebukt onder het eindeloze boe-geroep en gefluit. Ze was simpelweg niet te verstaan. Ondanks de regen, kou en verleiding om thuis onder de dekens te liggen stonden daar de competente rebellen waar ze zo erg naar verlangd had.

Wij kijken terug op een geweldige dag. We zijn van mening dat we samen met de studenten een duidelijk signaal afgegeven hebben en hopen dat de Eerste Kamer haar verantwoordelijkheid neemt. Ook willen we alle LAKS-leden bedanken die zich hebben ingezet om te flyeren, bussen te regelen of deel uitmaakte van de ordedienst. Mocht het voorstel afgekeurd worden, dan hebben we met z'n allen de generatie Bussemaker voorkomen. En dat is dan ook waar we op rekenen: it's not over Jet!

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties: