Nieuws

11 April 2017

Meldpunt 'Help ik mag geen examen 2017 doen!'

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opent voor de derde keer haar meldpunt ‘Help ik mag geen examen doen!’ voor scholieren die zijn uitgesloten van hun examen. Jaarlijks worden talloze scholieren illegaal uitgesloten van hun examen. Voorzitter van het LAKS Sven Annen: “Iedereen heeft het recht om eindexamens te maken, het is belachelijk dat scholen hun scholieren hiervan weerhouden”.

Scholen sluiten regelmatig scholieren uit van hun eindexamen omdat ze verwachten dat deze leerling het examen niet gaat halen. Dit uit angst voor lage slagingspercentages. Scholieren moeten vaak een contract ondertekenen aan het begin van hun examenjaar met daarin prestatieafspraken. Haalt de scholier de afgesproken resultaten niet dan wordt hij uitgesloten van zijn examen. Dit terwijl scholieren nooit, ook niet wanneer zij een contract hebben ondertekend, mogen worden uitgesloten omdat hun cijfers niet goed genoeg zijn.

Door scholieren uit te sluiten voor het examen, wordt hen een grote kans ontnomen. Het centraal eindexamen telt namelijk voor vijftig procent mee in het eindcijfer. Annen: “Om van een 4,5 een voldoende te maken heb je slechts een 6,5 nodig. Scholieren kunnen dus eenvoudig nog hun cijfer ophalen met hun eindexamen”. Wanneer het LAKS dergelijke meldingen binnenkrijgen zal er altijd contact plaatsvinden met de school en indien nodig de Inspectie van het Onderwijs. In vrijwel alle gevallen mogen scholieren alsnog examen doen.

Zit jij in zo’n situatie? Laat het dan weten aan het LAKS via info@laks.nl of 020-5244060 (ma t/m do 10-17u)
Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties:
  • 16 May 2017
    annabel
    examen engels mavo was veel te moeilijk en te lang en gewoon fk kut.
    die die fk brief er de volgende keer weer in en het doei.