Nieuws

15 March 2017

Doe mee aan de MAATWERK CHALLENGE!

Het LAKS roept scholieren op om mee te doen aan de maatwerkchallenge!

Veel scholieren in Nederland zitten vast in het huidige onderwijssysteem. Zij worden in een hokje geplaatst en komen daar niet meer uit, Zo mag de havo leerling bijvoorbeeld alleen maar vakken op havo niveau volgen. Hierdoor moeten zij vaak al hun vakken op het niveau van het vak waarin zij het slechtst zijn volgen. Ook zijn er veel scholieren die talenten hebben op een ander gebied dan de vakken die hun school aanbiedt. Zo zijn er heel veel vmbo scholieren die uitblinken in beroepsvakken maar van de school onvoldoende ruimte krijgen om daar verder in te groeien. Dit is zonde, want op deze manier gaat er veel talent verloren!
leerlingen van het Picasso Lyceum volgen al een maatwerktraject!

Om dit te doorbreken is er een steeds hardere roep naar maatwerk. Het idee is dat scholieren dan niet meer allemaal hetzelfde onderwijstraject volgen maar per leerling wordt  gekeken wat zij nodig hebben. Op die manier wordt er het meeste uit elke scholier gehaald. De afgelopen jaren zijn er al veel stappen gezet om dit mogelijk te maken. Het LAKS merkt echter dat er nog onvoldoende scholen zijn die er ook echt mee bezig zijn. En dat vinden wij zonde! Scholieren worden nu namelijk niet voldoende uitgedaagd of krijgen niet de kansen die zij verdienen. Dit moet anders en daarom roepen wij scholieren op om mee te doen aan de maatwerkchallenge!

Kort gezegd komt het erop neer dat jij een ander onderwijstraject gaat volgen dan jouw klasgenoten. Wil jij één of meerdere vakken op een hoger niveau doen of wil jij op een andere manier jouw eigen onderwijs samenstellen zodat het precies aansluit bij jouw talenten? Dan dagen wij jou uit om dit op jouw school te regelen. Zoals wij eerder al zeiden is er namelijk al heel veel mogelijk! Wil jij alvast vakken op jouw vervolgopleiding volgen? Dat kan! Wil jij een extra praktijkvak volgen? Dat mag! Wil jij een vak op een hoger niveau volgen? Ook dat mag!

Wil jij weten hoe dit geregeld kan worden? Meld je dan aan voor de Maatwerkchallenge! Tijdens deze challenge gaat het LAKS jou en andere deelnemers begeleiden om een exclusief onderwijs te volgen op jouw eigen school!

De challenge ziet er als volgt uit:

Allereerst laat jij ons weten wat jij graag anders wilt in het onderwijs.  Door vrijblijvend het aanmeldformulier in te vullen ga jij alvast nadenken over de manier waarop jij onderwijs wilt volgen. Hierbij is niets te gek! Extra vakken? Vakken versneld afronden? Een deel van de vakken op een andere school? Vakken op een hoger niveau? You name it!
 
Vervolgens nodigen wij alle deelnemers uit voor een startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst gaan wij met jullie in gesprek over jullie wens. Hierdoor weet jij als het goed is heel goed wat jij precies wilt en wat dat betekent. Het LAKS  vertelt jullie of het wettelijk is toegestaan wat jullie willen, op welke manier andere scholen dat hebben georganiseerd en wat de beste manier is om hierover in gesprek te gaan met jullie school. Op die manier worden jullie perfect voorbereid om het gesprek aan te gaan op jullie school!
 
Vervolgens ga jij (eventueel met één van ons), gesteund door de VO-raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in gesprek met jouw school zodat jij onderwijs kan volgen dat is afgesteld op jouw behoeften.  Tijdens dit gesprek moet jouw schoolleiding uitgedaagd worden om na te denken over de manier waarop jij jouw droom kan laten uitkomen en moet zij daadwerkelijk dingen gaan regelen zodat jij volgend schooljaar onderwijs volgt dat afgestemd is op jouw eigen wensen. De uitdaging is dus om volgend schooljaar daadwerkelijk te gaan doen waar je om vraagt.  Uiteindelijk is het een project van jezelf maar het LAKS zal je intensief begeleiden en adviseren om jouw droomonderwijs te creeëren!
 
En dat kost dus allemaal helemaal niets!

Planning:

Voorbereiding Fase 1: april: Inschrijven!

Startbijeenkomst
:  april. Tijdens deze bijeenkomst vertellen wij de leerlingen wat er allemaal al mogelijk is en leggen wij hen uit op welke manier zij het formulier kunnen invullen. Ook vertellen wij hen op welke manier wij hen kunnen helpen en wat de planning is.

Voorbereiding Fase 2: t/m 7 mei: scholieren helpen met opstellen

Voorbereiding Fase 3; T/m 22 juni: scholen en scholieren ondersteunen met uitzoeken van mogelijkheden en opzetten organisatie

Start traject: Schooljaar 2017-2018. Gedurende het jaar volg je onderwijs op maat!

Heb je nog vragen? Mail dan naar info@laks.nl. Of ben je al helemaal enthousiast en wil je je aanmelden voor de startbijeenkomst? Meld je dan hier aan!
 
Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties: