Nieuws

17 November 2016

Scholieren willen vernieuwing curriculum

De afgelopen tijd heeft het LAKS onderzocht wat scholieren vonden van het advies Ons Onderwijs 2032. Hieruit bleek dat scholieren overwegend positief zijn over de aanbevelingen uit het advies. De sterkere nadruk op meer persoonsvorming en burgerschap en het aanbieden van meer keuzevrijheid voor leerlingen kunnen ervoor zorgen dat het onderwijs leerlingen beter in staat stelt zich optimaal te ontplooien. Het LAKS kijkt daarom vol vertrouwen, en goede moed, uit naar de volgende fase. Ook tijdens het verdere proces vervullen wij graag een constructieve en actieve rol zodat het onderwijs leuker én zinvoller wordt voor alle scholieren. Door scholieren actief te betrekken bij de ontwikkeling van toekomstbestendig onderwijs, willen wij ervoor zorgen dat de huidige leerlingen én de leerlingen in de toekomst genoeg bagage meekrijgt voor een gelukkig, zinvol en voorspoedig leven.

Scholierenpanels + Peilingen
Toen de contouren van het toekomstige curriculum duidelijker werden, vroeg het LAKS zich af wat scholieren hiervan vonden. Om daar achter te komen, hebben wij in september en oktober 2016 panelbijeenkomsten georganiseerd waar wij met scholieren uit het hele land in gesprek gingen over het advies. Hier kwamen in totaal 61 leerlingen van 26 verschillende scholen op af. Eén van deze panels bestond geheel uit vmbo scholieren en het andere panel uit havo/vwo leerlingen die elk twee keer langs kwamen. Na de eerste bijeenkomst kregen zij de opdracht om ook op hun eigen school na te gaan wat hun medeleerlingen van het advies vinden. De manier waarop zij dit deden hebben wij vrij gelaten. Sommige scholieren voerden hele onderzoeken compleet met postercampagnes uit, sommige scholieren organiseerden panelbijeenkomsten en weer andere scholieren bespraken het advies met hun leerlingenraad. Tijdens de tweede bijeenkomst presenteerden zij deze bevindingen. Benieuwd wat zij zeiden? Lees dan deze rapportage!

Naast deze panels stuurden wij ook een vragenlijst rond. Deze werd ingevuld door 2992 scholieren uit het hele land. In onderstaande infographic worden de resultaten van die peiling weergeven. Wil je alle resultaten zien? Kijk dan even hier!


YoungReporterz
Naast de peilingen en panelbijeenkomsten lieten wij ook leerlingen aan het woord. Als heuse reporters gingen zij in hun eigen school op ontdekkingsreis om te laten zien heo hun school (deel)aspecten van het advies in de praktijk brengt. Hier kan je deze filmpjes vinden.

 

 Wil je meer weten over Onderwijs2032? Lees dan het e-zine. Hierin staat beschreven wat leerlingen, maar ook docenten ouders en het bedrijfsleven vinden van de curriculum vernieuwing!

 

Reageren?
Je e-mailadres wordt niet getoond. En we gaan netjes met je gegevens om!
Reacties: