Rule your School!

Training voor de leerlingenraad

Het LAKS heeft iets nieuws: de Leerlingenraadtraining zoals je hem kent, maar dan bij ons op kantoor! We zitten erg vol met de reguliere trainingen, dus meld je snel aan voor die bij ons op kantoor!

Klik hier om de LAKS MasterKlas te bekijken!


Als een leerlingenraad een tijdje bezig is, dan is het vaak handig om wat extra tips te krijgen om nog beter aan de slag te kunnen! Je wilt bijvoorbeeld weten hoe je de leerlingen bij jou op school het beste kunt informeren over wat jullie als raad doen, of hoe je een actieplan moet maken. Het LAKS wil jullie hier graag bij helpen en heeft speciaal voor deze leerlingenraden een training ontwikkeld. In de training leer je de Basis van alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om goed als raad succesvol te zijn. Daarnaast hebben we ook een Extra Verdieping.

Basistraining

Tijdens de trainingen gaan we eerst met elkaar kennismaken: wie zij jullie en hoe gaat het bij jullie op school? We laten jullie ook kennismaken met het LAKS en onze activiteiten. Als het nodig is, behandelen we kort de functie van een leerlingenraad.

Vervolgens gaan we aan de slag met een oefening samenwerken. Wat gaat er goed, en waar liggen verbeterpunten? Daarna gaan we in op bekendheid van jullie leerlingenraad bij de rest van de school. We werken daarna aan een opdracht: het maken van een actieplan voor één of meerdere toekomstige activiteiten. Aan het einde van de training is er altijd ruimte voor discussie, en vragen van jullie. Het kan ook zijn dat we sommige delen overslaan als het nodig blijkt.

De basistraining zal ongeveer anderhalf uur duren.

Extra verdieping

Als jullie meer willen dan alleen de basistraining, passen we de training aan op jullie specifieke wensen. We zullen vooraf in een telefoongesprek, en tijdens de training met een vragenrondje een inschatting maken over wat jullie graag willen leren. Je kan bijvoorbeeld meer aandacht willen over hoe je kunt onderhandelen, hoe je als leerlingenraad onderzoek doet op school, of hoe je (beter) kunt vergaderen. De trainers geven jullie dan wat extra informatie en één of meerdere opdrachten om ermee aan de slag te gaan. Vaak hebben jullie zelf ook goede ideeën om met elkaar te delen. Daarvoor is een discussieronde achteraf erg geschikt.

De Extra Verdieping duurt ongeveer een uur extra: deze is uiteraard kosteloos als je al een basistraining volgt.

Andere wensen?

Volgen jullie voor de tweede keer een training, of zijn jullie zelf al aan de slag geweest met (onderdelen uit) onze basistraining? Je kunt dan twee dingen doen:

 1. Een aanvraag doen om meerdere onderdelen uit de Extra Verdieping te doen, of

 2. Een ontzettend gave training Medezeggenschap aanvragen (klik hier) door onze trainer Karin, die nèt die extra aandacht geeft aan jullie rol als Leerlingenraad op school.

Omdat wij zoveel aanvragen voor trainingen krijgen dat wij het niet altijd aan kunnen, hebben wij ook een gratis online cursus voor leerlingenraden. Lijkt dat jou wat? Kijk dan op www.samenspraakinonderwijs.nl.

Kosten

De trainingen die door een LAKS-trainer op locatie worden geven, zijn voor leden gratis. Alleen de reiskosten voor de trainer(s) worden gedeclareerd. De kosten voor niet-leden zijn €40 per training (voor de gehele leerlingenraad) + de reiskosten van de trainer. Lid worden kost €60 per jaar; veel leerlingenraden worden daarom lid van LAKS als ze een training afnemen. Lid worden kan heel makkelijk door dit lidmaatschapsformulier in te vullen en op te sturen. Datum en tijdstip van de training worden in overleg vastgesteld. Daarbij moet rekening worden gehouden met onze reistijd: de trainers reizen buiten de spitsuren!

Drukte!

Er komen veel aanvragen voor trainingen bij het LAKS binnen. Daar zijn we super blij mee, want dat betekent dat er meer leerlingenraden worden opgezet en dat leerlingen actief bezig zijn met medezeggenschap op hun school. Dat betekent echter ook dat het iets langer duurt voordat we een training kunnen komen geven op jouw school. Houd er rekening mee dat we soms enkele maanden in de toekomst een training zullen plannen. Laat dat je niet afschrikken! We komen nog steeds heel graag langs op jouw school. Heb je vragen? Neem dan even contact met ons op: we staan je graag te woord.

Training aanvragen

Wil jij een training aanvragen bij ons? Super! Dit kan heel eenvoudig door een mail naar info@laks.nl te sturen waarin je antwoord geeft op onderstaande vragen:

 1. Voor welke school willen jullie een training aanvragen?

 2. Om welke klassen gaat het? En welk(e) onderwijsniveau(s)?

 3. Zijn jullie LAKS-lid?

 4. Waarom willen jullie graag een training volgen?

 5. Wat gaat er al goed en wat gaat er minder goed bij jullie in de leerlingenraad?

 6. Willen jullie alleen de basistraining, of ook al een specifiek onderdeel uit de Extra Verdieping? Als jullie alleen de Basistraining willen, duurt de training 2 uur in plaats van 3.

 7. Hoeveel leden heeft de leerlingenraad, en hoe lang is iedereen al actief?

 8. Is er een docent-begeleider? Zo ja, wie? Wat is zijn/haar rol?

 9. Hoe vaak komen jullie samen?

 10. Mogen leerlingen langs de klassen gaan en/of door de school lopen tijdens de training?

 11. Hebben jullie meegedaan aan de LAKS-monitor?

 12. Is het mogelijk op een laptop + beamer/digibord te regelen?

 13. Hebben de leerlingen een mobiel, tablet of laptop die zij kunnen gebruiken tijdens de training? (en is er ook een WiFi-verbinding?)

 14. Wat is het mailadres en telefoonnummer van jullie contactpersoon?

 15. Wat is het adres van de school?

We verzamelen al jullie aanvragen in onze inbox. Daarna nemen wij zo snel mogelijk contact met jullie op om een training in te plannen. Mocht je in de tussentijd vragen hebben, mail (info@laks.nl) of bel (030-7900910 ma t/m do 10u-17u) ons gerust!

Voor het opslaan van jullie gegevens is ons Privacybeleid van toepassing. Dat betekent kortweg dat we jullie gegevens alleen zullen gebruiken gedurende de aanvraag van de training en niet met andere partijen zullen delen. Onze medewerkers beheren dit systeem: zij geven immers ook de trainingen.