Je bent hier
Home Blog Algemeen Overleg: Schaduwonderwijs!

LAKS nieuws

Algemeen Overleg: Schaduwonderwijs!

Algemeen Overleg?!

In een Algemeen Overleg (AO) praten Kamerleden met de minister of staatssecretaris over een actueel onderwerp. De Kamerleden krijgen eerst allemaal de tijd om te vertellen wat zij van het onderwerp vinden en vragen te stellen. Ze mogen daarbij ook op elkaar reageren. Daarna beantwoord de minister deze vragen en gaat hij in op de meningen van de verschillende partijen. Benieuwd waar het deze keer over ging? Lees dan snel door!

Schaduwonderwijs

Bijles, examentraining, huiswerkbegeleiding en andere vormen van ondersteuning die niet tot de normale lessen op school behoren: De afgelopen jaren is het aantal scholieren dat naar zo’n ondersteuningsvorm gaat enorm gestegen. Dit roept zorgen en vragen op, daarom debatteerde Kamerleden commissie onderwijs op 17 oktober over schaduwonderwijs (zoals we deze ondersteuning noemen).

Wat vinden de Kamerleden?

De standpunten van de verschillende partijen liggen uiteen: zo wordt schaduwonderwijs als een probleem gezien door SP, GroenLinks, PvdA en D66. Die laatste noemt schaduwonderwijs zelfs ‘de sluipende privatisering van ons onderwijs’. D66 en PvdA benadrukken daarnaast dat deze vorm van onderwijs eigenlijk binnen de school plaats moet vinden. Het CDA en de VVD kijken anders naar schaduwonderwijs. Zij zijn voor de keuzevrijheid van ouders en vinden het goed dat er een groter aanbod is. Ook vinden zij “schaduwonderwijs” geen fijn woord omdat de negatieve kant zo benadrukt wordt. De meeste partijen hebben wel iets gemeen: ze geven aan dat schaduwonderwijs tot kansenongelijkheid kan leiden omdat niet iedereen betaald schaduwonderwijs kan betalen. Daarom vragen ze naar meer onderzoek naar dit fenomeen.

De reactie van de minister?

De minister (Arie Slob) geeft aan dat dit onderzoek ook komt. Hij deelt namelijk de zorgen om kansengelijkheid en vraagt zich af waarom ouders voor schaduwonderwijs kiezen, welke ouders dat doen en wat de rol van scholen hierin is. Tegelijkertijd is ook de minister erg voor keuzevrijheid. Hij vindt dat ouders en scholieren zelf mogen kiezen van welke vorm ze gebruik maken. De minister geeft aan dat hij verschillende initiatieven heeft lopen om kansengelijkheid te bevorderen, zoals de gelijke kansen alliantie: een project om gelijke kansen te bevorderen door kennis te delen en concrete maatregelen te treffen. Ook spreekt hij scholen aan op hun verantwoordelijkheid: zij kunnen meer doen om leerlingen maatwerk te bieden. Volgend jaar, als het onderzoek klaar is, gaat de minister nogmaals met de Kamerleden in gesprek over dit onderwerp. Wij hopen dat er dan meer duidelijkheid is over schaduwonderwijs en dat er concretere maatregelen worden genomen.

Meer weten? Hier vind je het besproken onderzoek. Hier kijk je het hele debat terug & het verslag kan je hier vinden.

Wil je meepraten over dit onderwerp, heb je een vraag, of heb je een situatie meegemaakt met schaduwonderwijs waar je wat over kwijt wilt? Stuur ons dan een bericht.

DELEN: